Covoare scări - de ce sunt importante și care este scopul acestora

Pentru a monta covoare scări este nevoie de ceva mai multă atenție decât la punerea covoarelor în celelalte camere sau zone ale casei. De ce? Pentru că scările sunt de mai multe feluri, au caracteristici specifice pentru fiecare. Scările pot fi foarte variate. Sunt scări cu trepte drepte și egale, cu sau fără contratreaptă, sunt scări în spirală, cu treptele egale sau nu. Avem scări cu balustradă sau nu.

Folosirea scărilor a creat întotdeauna probleme de sigurantă, de multe ori existând riscul de accidentare pe scări, mai ales dacă ești puțin grăbit.

Pe de altă parte când punem problema de covoare scări cu siguranță credem că ele arată mai bine.

De ce scările mochetate pot fi periculoase

Mocheta este cel mai des întâlnit material pentru covoare scări, folosit pentru a acoperi scările pentru că este o modalitate foarte bună de a oferi stil și de a întări designul unei locuinței. Mocheta este un element funcțional care oferă aderență pentru a evita accidentele în casă. Alegerea mochetei potrivite pentru scări este o sarcină mai dificilă decât într-o altă încăpere pentru că, pe lângă stilul și culoarea acesteia, trebuie să ai în vedere durabilitatea și grosimea necesară pentru a putea fi fixată pe scări.

Dacă scările sunt acoperite de mochetă, acest lucru va face ca ele să devină mult mai sigure și în caz de căzătură, mocheta te va ajuta să atenuezi căderea, ceea ce înseamnă să elimini riscul unor accidentări serioase.

Însă mocheta poate deveni periculoasă în anumite situații:

 • Se rotunjește marginea treptei. Materialele sintetice pentru covoare scări sunt alunecoase, iar mocheta creează o margine rotunjită a treptei, care va scădea stabilitatea și ușurința de a aluneca atunci când piciorul ajunge pe marginea treptei.
 • Percepția adâncimii este modificată. Scările fără covor au linii clare pe care ochiul le poate identifica imediat. Cu o margine clară piciorul va ajunge într-o poziție bună pentru a se întâlni cu marginea. Treptele scărilor cu mochetă tind să se îmbine vizual, ceea ce face ca ținta să fie dificil de identificat. Fiecare scară are aceeași culoare și textură, atât banda de rulare, cât și banda de ridicare.
 • Lățimea treptelor este mai mică. Covorul micșorează adâncimea benzii de rulare, adică lățimea treptelor. Scările sunt, după cod, adânci de 25 cm minimum. Mocheta de pe ridicătorul de scări micșorează aparent lățimea treptei cu până la 1.5 cm. Acest lucru poate prezenta un pericol, deoarece piciorul tău are mai puțină suprafață pe care să stea.

Pro și contra folosirii covoarelor pe scări

Este nevoie de covoare scări atunci când:

 • Scările au un design neatractiv iar acoperindu-le cu mochetă, imaginea se îmbunătățește. Este o alternativă mai ieftină și care durează mai puțin decât renovarea lor completă. Scările frumoase din lemn masiv de esență tare vor fi distruse total prin adăugarea covorului.
 • Dacă scările sunt de lemn prea subțire și scârțâie, prin acoperirea cu mochetă zgomotul va dispărea cu siguranță. Mocheta este excelentă pentru atenuarea sau eliminarea completă a scârțâitului scărilor de lemn. Luați în considerare faptul că scările goale din lemn nu se potrivesc în niciun fel cu liniștea pe care o oferă covorul.
 • Când în casă există copii mici sau persoane în vârstă care pot să cadă alunecând pe scări, mochetarea acestora poate atenua din durerea căzăturii.

Nu este indicat să pui covoare scări pentru că:

 • Adună praf și murdărie, și se curăță relativ greu, mai ales dacă ai animal de companie păros.

Curățarea scărilor mochetate înseamnă, de obicei, utilizarea unui aspirator manual. Un aspirator mic este foarte puțin eficient, iar un aspirator mare de podea, cu accesorii, chiar dacă face o treabă excelentă în curățarea scărilor, este dificil de mutat în sus și în jos pe scări.

 • Când datorită înălțimii mari a treptelor și mica lățime a lor există pericol mare de alunecare.
 • Este o investiție suficient de mare, care nu este neapărat necesară

Se pune astfel întrebarea dacă merită oare să punem sau nu covor pe scări?

Cum alegi mocheta pentru scări?

 • Ține cont de calitatea mochetei. Scările sunt zona cu cel mai mare trafic dintr-o locuință, nu doar din cauza faptului că sunt foarte des folosite, ci și pentru că suportă un impact mult mai mare în comparație cu suprafețele drepte pentru că se adaugă forța gravitației atunci când cobori. Din acest motiv, este necesar să folosești doar mochete de calitate extrem de bună, chiar dacă sunt mai costisitoare. Pe termen lung se va dovedi a fi o investiție mai avantajoasă, deoarece nu vei fi nevoit să o schimbi la fel de des precum o mochetă de calitate proastă.
 • Alege un model durabil. Scările fiind locul care suportă cel mai mare trafic dintr-o locuință, ceea ce înseamnă că mocheta trebuie să fie suficient de durabilă pentru a-l suporta, dar să și arate bine, în același timp. De aceea, nu încerca să achiziționezi o mochetă de tipul celei din dormitor sau living. Pentru scări trebuie să achiziționezi cea mai bună calitate de covoare scări pe care ți-o poți permite.
 • Ai grijă la grosimea mochetei. Multe persoane au impresia că grosimea mochetei este criteriul care determină durabilitatea acesteia, dar nu este cazul. Grosimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când alegi o mochetă. Dacă este prea groasă poate duce la alunecări și accidentări, întrucât o mochetă groasă va acoperi marginea din față a scării, ceea ce se va transforma într-o rampă pentru picior, nemaiavând ceva substanțial care să-l susțină. Pe lângă factorul de siguranță, este și mult mai greu de montat, pentru că va fi dificil să acoperi o treaptă cu o mochetă foarte groasă. Încearcă să alegi o opțiune de mijloc.
 • Trebuie să fie rezistentă la murdărie. Având în vedere faptul că este foarte improbabil să pătezi scările cu mâncare, trebuie să ai grijă ca mocheta să fie rezistentă la mai multe tipuri de murdărie. Uleiurile naturale eliminate de către piciorul desculț uman pot lăsa reziduuri pe scări atunci când le urci sau le cobori. Poți evita acest lucru purtând papuci sau șosete, pentru ca reziduurile să nu se lipească de material și să atragă particule de praf.
 • Cumpără un model care să îți placă din punct de vedere al aspectului. Pentru că, până la urmă, mocheta nu este doar un element funcțional, ci și unul estetic, este important să alegi un model care să îți placă cum arată și, mai ales, care să fie în tonalitate cu designul casei.