Culorile anului 2022 pentru interior și exterior

V-ați întrebat și voi care sunt culorile anului 2022 și cum au fost alese? Cum era și firesc, în mai mult de ultimul an și jumătate, de când a lovit pandemia, a fost afectat în primul rând modul în care trăim și ne folosim casele, al modului în care amenajăm și reamenajăm spațiile, cu scopul de a petrece un timp cât mai plăcut acasă.

Designerii și arhitecții au prezentat culorile care sunt alese drept culorile anului 2022, astfel încât să creeze o atmosferă calmă și relaxantă, iar mobilierul să fie plăcut și util. Ideea generală este de pozitivitate, iar amenajările interioare se vor realiza ținând cont mai mult de aspecte care au legătură cu natura și confortul. Totul se construiește în jurul a ceea ce este confortabil și relaxant, o îmbinare de stiluri între minimalism și perioada retro. Având în vedere această varietate, veți putea crea o casă aflată în tendințe, dar veți rămâne în stil pentru viitor.


culorile anului 2022


Very peri este culoarea anului 2022 anunțată Pantone

Așa cum se întâmplă la fiecare final de an, începând cu anul 2000, în luna decembrie, institutul Pantone a anunțat culoarea anului 2022.

Anul 2022 va fi dominat de „very peri”, o nuanță dinamică de albastru periwinkle cu un subton de roșu violet care îmbină fidelitatea și constanța asociată albastrului cu energia și entuziasmul roșului. Institutul Pantone o descrie ca fiind „cea mai caldă și veselă dintre toate nuanțele de albastru, care introduce un amestec de noutate, încurajează inventivitatea și creativitatea.” Dintre culorile anului 2022 „very peri” își propune să prefigureze viitorul într-o nouă lumină, „afișează o încredere lipsită de griji, o curiozitate îndrăzneață care ne animă spiritul creativ și curios, ne ajută să îmbrățișăm acest peisaj alterat al posibilităților, deschizându-ne către o noua viziune pe măsură ce ne rescriem viețile.”

Very peri este simbolul unei transformări majore și al tranziției prin care trecem. Pe măsură ce ieșim dintr-o perioadă intensă de izolare, noțiunile și standardele se schimbă iar viața fizică și cea digitală au fuzionat într-un mod deloc familiar până acum în care aproape că s-a șters delimitarea dintre acestea.

Culoarea anului 2022 anunțată de Pantone reflectă ceea ce se întâmplă în cultura noastră globală, exprimă ceea ce oamenii caută, ceva la care pot spera să răspundă acea culoare. Crearea unei noi culori, pentru prima data în istoria programului nostru educațional de Culoarea anului reflectă inovația și transformarea globală care are loc. Pe măsură ce societatea continuă să recunoască culoarea ca o forma critica de comunicare și o modalitate de a exprima și de a afecta idei și emoții, de a se angaja și de a se conecta, complexitatea acestei noi nuanțe de albastru infuzat de roșu violet evidențiază posibilitățile expansive care ne stau în față.” a adăugat Laurie Pressman, vicepreședintele Institutului Pantone.

culorile anului 2022


Cum să folosim culoarea anului în amenajări de interior și exterio

  • Creează un perete de accent cu vopsea sau tapet. Alege un perete în living pentru a-l face perete de accent, zugrăvindu-l în very peri. Se poate completa cu un tablou de dimensiuni considerabile unde culoarea very peri să nu lipsească. Dacă pe perete există panouri 3D culoarea poate accentua anumite forme. În același context sau în dormitor peretele de accent poate fi acoperit cu tencuială decorativă, tapet sau fototapet ce respectă culorile anului 2022. Dacă suntem în situația unui open space, putem delimita o zonă, cum ar fi zona de dining, cu un asemenea perete de accent.
  • Un punct de atracție pentru toată familia în living, în culoarea anului. Livingul a fost dintotdeauna centrul de atracție al locuinței, mai ales în ultimii ani când a devenit cameră de relaxare și de lucru. un decor îndrăzneț poate fi reprezentat de un mobilier mare, gen canapea sau colțar total în nuanțe de albastru cu roșu violet. Dacă este prea mult baza canapelei poate fi un alb sau un gri iar pernele în culoarea anului very peri.
  • Mobilier statement pentru un plus de dinamism. Pentru a aduce un suflu nou locuinței optează pentru o piesă de mobilier accent în culorile anului 2022. Un fotoliu ori o măsuță de cafea așezate în colțul camerei, poate un tablou sau o decorațiune mai grandioasă, cu siguranță vor da un strop de noutate decorului. Acest truc este ideal mai ales dacă încăperea este dominată de culori mai degrabă neutre. Colțul de relaxare poate fi ideal pentru un astfel de design. Poate și culoarea abajurul de la lampadar poate ajuta într-o astfel de situație.
  • Pete mici de culoarea anului prin toată casa. Accesoriile pe care le poți muta dintr-o cameră în alta pentru a completa ideile tale de amenajare a casei sunt alegerea perfectă dacă vrei să păstrezi un ton unitar în toată locuința. Sau dacă încă nu te încumeți să investești într-o piesă de mobilier very peri, „presară” culorile anului 2022 cu mici detalii ici-colo, cum ar fi o lumânare parfumată, o ramă foto, o floare decorativă, o pernă și nu numai.
  • Combină culoarea anului cu nuanțe inspirate din natură. Culoarea anului 2022 este adesea foarte aproape de culorile întâlnite la florile din grădină, așa că nu e de mirare că se asortează de minune cu tonuri inspirate din natură. Te poți inspira din natură și să folosești albastru infuzat de roșu violet alături de un bleu sau un verde vibrant pentru un decor plin de viață în living, birou sau camera copiilor. Intră în frumoase combinații cu culorile neutre sau cu cele pastel. Dacă mixul este prea îndrăzneț, poți echilibra puterea very peri cu un mov mai șters sau nuanțe pământii precum teracotă și astfel obții o combinație liniștitoare, perfectă pentru amenajarea dormitorului.
  • Vopsirea ancadramentelor la ferestre și uși în very peri la o fațadă vopsită în tonuri de gri. Pentru a scoate mai bine în evidență ancadramentele sau chiar coloanele acolo unde se poate, acestea pot fi vopsite în culorile anului 2022.
  • Pergola sau copertinele retractabile pot fi în culoarea anului 2022 sau în combinații cu această culoare. Indiferent de culorile existente în grădină sau pe terasă copertinele de culoare very peri se vor potrivi perfect pentru exteriorul locuinței.
  • Mobilierul de terasă în culoarea anului 2022. Indiferent de materialul folosit, că este textil sau plastic, că este doar pernă sau este mobilă vopsită, combinațiile în care va intra albastru infuzat de roșu violet va da un view foarte plăcut în grădina amenajată lângă locuință.