Livrare Gratuita pentru Comenzi de peste 300 RON

Modele de tapet în funcție de stilul casei tale

Forme geometrice, peisaje, elemente decorative clasice, naturale sau chiar opere de artă, toate aceste idei îți vor aduce pereții la viață. Considerat de unii ca fiind un material decorativ demodat, a folosi tapet în decorarea pereților a fost un procedeu reinventat de-a lungul timpului de nenumărate ori și integrat în amenajările interioare din apartamentele rezidențiale sau spațiile de birouri. Încă din perioada renascentistă se folosea tapet ca o alternativă budget-friendly la tapiseriile folosite de familiile bogate pentru a decora pereții din piatră sau doar ca element decorativ. Primele tipuri de tapet reprezentau diferite scene biblice sau istorice, dar lucrurile s-au schimbat major în timp, în mod evident.

O încăpere decorată cu tapet își poate schimba într-un mod unic lookul și atmosfera în momentul în care schimbi culorile sau stilul de amenajare. Folosind tapet ca finisaj pentru pereți, orice spațiu, prin modelele care pot fi folosite, dar și prin faptul că oferă un aspect final impecabil, ascunzând orice imperfecțiune, se transformă radical.

De ce să alegi tapetul în amenajările interioare?

  • Instalarea este rapidă. Spre deosebire de alte finisaje pentru pereți, vopsea lavabilă sau var, instalarea tapetului este o operațiune rapidă și curată. Pentru instalarea unui tapet personalizat profesional pereții nu trebuie pregătiți în prealabil dacă sunt netezi și fără fisuri. Se reduce și timpul de așteptare, având în vedere faptul că, spațiul poate fi folosit imediat după ce ultima fâșie de tapet a fost instalată, pentru că nu mai există acel timp de uscare a vopselei.
  • Asigură un aspect desăvârșit. De multe ori pereții prezintă diverse imperfecțiuni care pot cauza un aspect neunitar în urma aplicării vopselei. Pot exista diferențe de culoare sau de textură. Este dificilă obținerea unei texturi unitare, luând în considerare faptul că pereții pot fi pe alocuri poroși sau mai lucioși în diferite zone. Tapetul elimină aceste neajunsuri ale pereților, asigurând un aspect final impecabil, lipsit de diferențe.
  • Este ușor de întreținut. Tapetul este ușor de întreținut și curățat, deoarece nu necesită tratamente speciale. Pur și simplu se șterge cu o lavetă sau cu o perie moale. Trebuie ținut însă cont de faptul că nu este indicată folosirea detergenților sau a produselor pe bază de clor, deoarece sunt prea agresive. Dacă tapetul este din hârtie, se folosește doar o lavetă uscată. Dacă tapetul este semi-lavabil sau lavabil, se poate folosi o lavetă umedă.
  • Este durabil. Îngrijit corespunzător, tapetul rezistă ani de zile, păstrându-și nealterate atât culoarea cât și aspectul, ceea ce îl face o alegere bună pentru perioade lungi de timp.
  • Este rezistent. Tapetul este rezistent la loviri, foc, lumină puternică. Totodată, nu se umflă, nu putrezește și nu permite formarea mucegaiului. Ajută de asemenea la termoizolare și izolare fonică.
  • Oferă multe posibilități. Folosind tapet pentru decorarea pereților avem la dispoziție o gamă foarte largă de modele și culori. Mai mult decât atât, tapetul poate fi personalizat în funcție de cerințele specifice ale fiecărui proiect.
  • Este ușor de îndepărtat. Se poate îndepărta cu ușurință atunci când este cazul și permite instalarea unui alt tapet sau chiar revenirea la finisaje de tip vopsea lavabilă sau vopsea.

Cum alegi tapetul în funcție de fiecare cameră

Când alegi un tapet potrivit pentru fiecare cameră a locuinței tale, vei ține cont nu doar de aspectul acestuia, ci și de tipul materialului, pentru a decide mai ușor dacă este suficient de rezistent pentru condițiile din spațiul respectiv sau dacă este suficient de sigur, și de costuri.

Nu este necesar să investești prea mult într-un tapet cu care vei decora pereții unui spațiu de trecere, așa cum este holul, însă în living, adică în camera unde toată familia se adună pentru a petrece o mare parte din timpul liber și unde sunt primiți oaspeții, ar fi mai bine să îți asiguri un buget mai permisiv.

  • Modele de tapet pentru living. Indiferent de stilul de design în care decizi să amenajezi livingul, tapetul reprezintă o soluție practică, atâta timp cât optezi pentru o soluție durabilă, realizat din vinil, din fibre nețesute sau din fibre textile sintetice.

Chiar dacă alegi un decor minimalist, în care pereții ar trebui să aibă o culoare neutra, dar cât mai luminoasă, te poți baza pe un tapet care imită lemnul, în nuanțe de alb cu subtonuri calde. Într-un living industrial, tapetul care imită cărămida este aproape nelipsit, fie pentru a accentua un perete, fie ca finisaj pentru toți pereții. Dacă vrei să obții un decor glam în living, alege un tapet metalic cu străluciri aurii sau argintii. Dacă ai un living lung și îngust, poți echilibra vizual dimensiunile camerei cu ajutorul unui tapet cu dungi verticale. Tapetul cu dungi orizontale va face ca tavanul înalt al unui living să pară mai scund. Evită tapetul cu model floral prea mic; este demodat și obositor.

Modele de tapet în funcție de stilul casei tale

Apelează la un profesionist pentru a monta tapet și pe tavan, dacă vrei să creezi un decor deosebit.

  • Modele de tapet pentru dormitor. În dormitor ai nevoie de un tapet realizat din materiale nontoxice, așa că ar fi bine să te orientezi către modelele textile, din fibre naturale. Și tapetul din hârtie este o opțiune bună, pentru ca dormitorul nu este o încăpere cu mult trafic și pereții nu se murdăresc atât de repede ca în alte camere. Alege un tapet în nuanțe calde, fără culori stridente. Motivele florale și cele geometrice se regăsesc în cele mai multe modele de tapet pentru dormitor, însă și cele monocrome, în care modelul se evidențiază doar prin textură, conferă suficient interes vizual încăperii.
  • Modele de tapet pentru camera copiilor. Aici ai nevoie de un tapet realizat din materiale sigure, nontoxice, iar cele din fibre textile naturale sau din plută ori bambus sunt foarte potrivite. Evită totuși tapetele cu imprimeuri prea elegante, pentru că exista unele mult mai atractive pentru cei mici, cu super-eroi sau animale amuzante.
  • Modele de tapet pentru bucătărie. Chiar dacă pare că bucătăria nu este cel mai potrivit spațiu pentru niște pereți îmbrăcați cu altceva decât faianță, să știi că poți crea și aici un decor primitor și plin de personalitate, cu condiția să alegi un tapet superlavabil. Optează pentru modelele de tapet cauciucat pentru bucătărie, al căror strat superior este realizat din vinil, dar deasupra chiuvetei, unde contactul cu apa este mai frecvent, sau deasupra aragazului, unde pot sări stropi de ulei, ar fi bine să aplici pe perete o protecție din faianță, sticlă sau chiar piatra naturala. Nu trebuie să îmbraci cu tapet toți pereții, poți aplica pe un singur perete un fototapet cu design retro sau cu un peisaj impresionant.
  • Modele de tapet pentru baie. Într-o baie bine ventilată se poate aplica tapet pe pereți fără niciun fel de probleme, trebuie ales doar tapet superlavabil, rezistent la frecare, cu stratul superior din vinil cu greutate mare. Pune tapet doar în partea superioara a pereților și faianța în zonele expuse stropilor de apa, ca să te asiguri că rezistă cât mai mult. De asemenea, poți aplica tapet cu imprimeu vegetal pe un singur perete, cel mai îndepărtat de chiuvetă sau cadă, pentru a crea o atmosferă relaxantă.