Design Interior: Ce este Stilul Scandinav și Cum îl Putem Folosi în Decorarea Casei

Design scandinav este termenul ce definește mișcarea de design caracterizată prin simplitate, minimalism și funcționalitate, care a apărut la începutul secolului XX, și a înflorit ulterior în anii ’50 în toate cele cinci țări nordice, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca și Islanda. Chiar dacă termenul „scandinav” se referă doar la cele trei regate din Danemarca, Suedia și Norvegia, acest termen de design scandinav poate fi folosit, în mod colocvial, pentru a desemna toate cele cinci țări nordice.

În anii ’50 în aceste țări a apărut o mișcare de democratizare care considera că articolele de uz casnic de zi cu zi, inclusiv piese de mobilier, materiale textile, ceramică, lămpi și sticlărie, recunoscute ca estetice și funcționale, nu ar trebui să fie doar apanajul celor bogați, ci să fie accesibile tuturor celor care doresc să şi le procure. Aceasta este tema predilectă în dezvoltarea modernismului și funcționalismului, atât de bine reprezentat după cel de al doilea război mondial de designul în stil scandinav. Disponibilitatea crescută pentru noile materiale low-cost și a metodelor de producție în masă au reprezentat fundalul ideologic al democrației sociale scandinave din anii ’50. Dar mișcarea de design scandinav a fost extinsă de la designul interior și la designul industrial, marcând designul produselor electrocasnice de consum, al telefoanelor fixe și ulterior mobile și al mașinilor.

Stilul scandinav, arta simplității și funcționalității

Minimalismul, simplitatea și funcționalitatea sunt în principiu cele trei mari coordonate de definire ale designului în stil scandinav. Termenul care caracterizează cel mai bine acest stil de design interior este „hygge”, un cuvânt danez și norvegian, termen specific pentru o stare de confort și convivialitate confortabilă, cu sentimente de bunăstare și mulțumire. În ceea ce privește designul interior, termenul acesta trebuie sa fie interpretat drept confortabil, primitor, practic și, desigur, călduros. „Hygge” este, probabil, ingredientul secret al designului scandinav. Este o modalitate de a caracteriza bucuria lucrurilor simple şi adevărate din viață. Este vorba de plăcerile simple, de zi cu zi, care hrănesc sufletul, de la un design frumos, o plimbare, la timpul petrecut cu un prieten sau chiar savurarea unei ceşti cu cafea. „Mai multe lucruri frumoase în viata de zi cu zi”, așa sună sloganul care rezumă întreaga filozofie a celebrului stil scandinav în designul interior.

Frumusețea practică a acestui stil decorativ se bazează pe respectul pentru materialele naturale și pe o atracție specială față de culorile strălucitoare ale verii. A devenit foarte popular în perioada imediat următoare încheierii celui de-al doilea război mondial, datorită utilității sale practice și a finisajelor din lemn. Fragilitatea situației economice postbelice a adus în prim-plan importanța pieselor de mobilier rezistente, confortabile, care puteau fi realizate cu o cantitate minimă de material și din care erau eliminate ornamentele inutile. La început, designerii nordici s-au axat pe producerea de mobilier modern folosind nu mijloacele de producție în masă, ci tehnicile tradiționale meșteșugărești.

Elementele specifice stilului de design scandinav în amenajări interioare sunt:

  • Mobilier compact, ușor de întreținut și confortabil. Se preferă canapelele, fotoliile, mesele, scaunele cu margini rotunjite și nuanțe cât mai naturale de culori neutre, materialul preferat fiind lemnul.
  • Piese de mobilier în general multifuncționale. Dulapurile cu uși au suporturi pe partea de interior, dar de multe ori și pe partea exterioară.
  • Spații de depozitare ușor de folosit. Foarte multe rafturi cu acces direct, sertare cu despărțituri care nu permit dezordinea dar nici risipa de spațiu și dulapuri cu dotări specializate.
  • Finisaje din lemn de culoare deschisă. Lemnul este folosit atât pentru confecționarea pieselor de mobilier, eventual în asociere cu textile precum inul sau lâna, cât și pentru placarea pardoselilor și a pereților. În acest sens, modelele de parchet sunt cât mai simple și geometrice.
  • Linii simple, spatii aerisite și ordonate. La mobilier vedem linii drepte și design-uri simple, fără înflorituri sau detalii de design încărcate, dar nu într-atât încât să fie considerat design minimalist.
  • Lumina naturală este esențială pentru bunăstarea noastră. Avem tendința de a fi mai fericiți atunci când există lumină din abundență. Maximizați lumina naturală din casă cu ajutorul suprafețelor lucioase și lustruite. Așa că renunțați la covoare și înlocuiți-le cu podele din lemn sau gresie, care au un luciu reflectorizant subtil.
  • Plante de apartament împrospătează în egală măsură aerul și atmosfera dintr-o cameră. Plantele adaugă o notă de vitalitate și de veselie încăperilor, iar designul scandinav le prețuiește și le folosește din plin la amenajarea locuințelor.
  • Țesături călduroase și confortabile. Cuverturile călduroase și pernele decorative ocupă, la rândul lor, un loc special în casele în stil scandinav și, pe lângă funcționalitatea pe care o au, transformă orice încăpere într-un spațiu intim, confortabil și primitor.
  • Minimalism și funcționalitate. Cu toate astea nu înseamnă că decorațiunile sunt inexistente. De fapt, acestea sunt numeroase, dar discrete prin dimensiunile destul de reduse. Pe rafturile deschise, adesea întâlnite în interioarele scandinave, sunt mereu aranjate cărți, felinare, sfeșnice și lumânări, în diverse forme și culori. Plantele verzi, în ghivece mici și albe, sunt vedete în locuințele scandinave.

Finisajele pentru decorarea locuinței în stil scandinav

Simplitatea și funcționalitatea sunt principii de bază care au dat naștere stilului scandinav. Astfel se obțin întotdeauna spații luminoase, aerisite, care inspiră calm și apropiere de natură. Stilul scandinav pentru amenajări interioare se folosește din belșug de elemente naturale, culori neutre și linii simple.

  • În casele în stil scandinav se vor regăsi întotdeauna mai multe surse de iluminare, de la simple lumânări, care sunt accesorii oricum esențiale în orice locuință, până la instalații moderne de iluminat sau lămpi. Lumina nu va fi niciodată orbitoare, ci blândă, discretă, cât mai apropiată de lumina naturală. Un tavan fals cu simple spoturi de lumină vor fi întotdeauna o soluție pentru living. Tot pentru living, pentru o lumină ambientală un profil simplu, de loc încărcat pentru bandă LED este foarte potrivit. Același efect se poate obține și cu o scafă simplă poziționată foarte aproape de tavan.
  • O cameră înaltă, cu pereții și tavanul vopsiți în alb poate câștiga în personalitate fiind conturată de o plintă și o cornișă simplă, ambele vopsite tot în alb, pentru a scoate în evidență lemnul pardoselii.
  • În designul scandinav, căminul este nelipsit în living, real sau nu. În ambele variante se pot găsi suficiente brâuri, cornișe, console și coloane decorative care să ne ajute să cream unul.
  • Pentru crearea unui contrast, pe un fond pastel deschis, ancadramente simple vopsite alb vor pune în evidență stilul scandinav, fie că vorbim de living, dormitor sau bucătărie.
  • Panourile decorative vor ajuta la crearea peretelui de accent în living, iar într-o bucătărie foarte spațioasă vor ajuta la realizarea unei decorări moderne.

În oferta de profile de interior existente în portofoliul Elegance Decor se pot găsi profile decorative cu ajutorul cărora să realizezi un aranjament perfect pentru o amenajare cu stil și design scandinav.