Despre Ancadramentele de Ferestre. Avantajele lor si de ce pot fi o Alegere Inspirata

Pofilele decorative sunt elemente arhitecturale care pot fi utilizate la exteriorul sau interiorul clădirii pentru a-i conferi acesteia un aer personal, dar și pentru a ascunde mici imperfecțiuni ale lucrării.

Se folosesc profile decorative ca să transforme spațiile neutre, în zone cu stil și personalitate, făcându-le moderne, luminoase și mai ales originale. Pofilele decorative au devenit elemente importante ce accentuează înălțimea încăperii, delimitează camerele și le scot în evidență eleganța.

Ancadramentul este un termen din arhitectură, folosit atât în designul exterior, cât și în cel de interior, pentru a numi un chenar decorativ, în relief, care înconjoară o ușă, o fereastră sau chiar panourile de tapet din interior. Rolul acestor chenare decorative în relief, este să înfrumusețeze amenajarea clădirilor, respectiv fațadele lor.

Rolul estetic al ancadramentelor 

În viața de zi cu zi, când vorbim despre ancadramente ferestre, ne referim la acele elemente de cochetărie care fac diferența între o clădire monotonă și o clădire cu personalitate. Ancadramentul exterior al ferestrei se referă la acel chenar, ca o streașină, ce nu lasă apa ce se scurge pe peretele exterior al clădirii, în timpul ploilor, să ajungă în totalitate la fereastră. La interior, ancadramente ferestre reprezintă acel chenar ce are doar rol decorativ, total legat de stilul de design al amenajării.

Materialele din care sunt fabricate aceste ancadramente ferestre sunt diverse, putând fi din spumă de polistiren extrudat și expandat, poliuretan sau polimer. Pentru ancadramentele de exterior materialul este suplimentar acoperit și cu straturi de rășină minerală, pentru a rezista mai bine în timp la intemperii.

Ce sunt ancadramentele la ferestre

Secretul unei fațade frumoase stă în designul și stilizarea ferestrelor cu ajutorul unor elemente de decor numite ancadramente ferestre. Ancadramentele de ferestre sunt chenare decorative ieșite în relief cu un design deosebit care se montează în jurul acestora și îi dau un plus de stil și frumusețe. Acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de case, indiferent de stilul lor și au un impact vizual puternic. Puteți monta ancadramente la vile, case sau la blocuri, dând stil și eleganță acestora.

Ancadramentele de ferestre sunt elemente de finisaj care vă ajută să vă individualizați casa. În funcție de stil, de dimensiunile casei sau mărimea ferestrelor puteți alege dintr-o gamă variată de profile, în funcție de necesitățile casei pe care o decorați.

Ancadramentele de ferestre au un puternic impact vizual ce accentuează stilul și dau formă fațadelor. Spre deosebire de cele din polistiren, des folosite la interior, ancadramente ferestre din poliuretan pentru fațadele caselor sunt realizate din materiale dure, poliuretan de înaltă densitate sau fibră de sticlă, au o greutate scăzută și sunt special tratate împotriva apei, a acțiunii razelor solare sau a altor intemperii.

Avantajele montării ancadramentelor exterioare

Un avantaj aparte al acestor ancadramente ferestre este materialul din care sunt fabricate, polistiren expandat cu strat mineral. Sunt ușor de montat și prezintă rezistență la apă și îngheț. Au un coeficient de dilatare suficient de mic pentru a nu se distruge la variațiile de anotimp. Partea cea mai interesantă este faptul că îți pun la încercare creativitatea. Mai exact, ancadramentele de ferestre din polistiren si poliuretan vin într-o culoare deschisă și pot fi vopsite în orice culoare cu vopsea lavabilă de exterior.

Mulți cred că dacă ancadramentele sunt din polistiren sunt de o calitate inferioara și nu sunt atât de rezistente. Arhitecții contrazic această ipoteză și chiar susțin că cel mai mare avantaj al acestui tip de ancadramente este chiar rezistența. De fapt, acel strat protector din material compozit este cel care îi conferă o rezistență mecanică bună și o rezistență la condițiile meteo extreme. Așa că, indiferent dacă plouă torențial, vântul bate haotic și zăpada nu încetează să cadă, ancadramentele vor fi tot acolo și vor scoate în evidență fațada casei tale la fel de mult.

Stiluri de ancadramente

Când vine vorba de stil lucrurile sunt destul de clare. În principiu elementele decorative de tip ancadramente trebuie să completeze clădirea pe care sunt montate. Ele trebuie alese în funcție de stilul predominant, pentru a crea un întreg. Varietatea mare de stiluri și influențe, permite realizarea unor decoruri cu personalitate și estetică deosebită.

Pot fi puse în valoare prin variații de culori sau pot defini o clădire prin volum. Indiferent de modul în care sunt integrate devin elemente cheie de înfrumusețare. Stilurile de realizare a decorațiunilor moderne sunt numeroase, de la cele de inspirație antică, la cele rococo și neoclasice.

Pentru ca elementele decorative să îndeplinească perfect rolul pentru care sunt concepute trebuie corect alese. Calitatea materialelor din care sunt realizate, materialele folosite pentru montaj și montajul în sine sunt câteva dintre elementele ce trebuie analizate cu atenție. De altfel trebuie luate în calcul finisajele compatibile și rezistența la acțiunea factorilor de mediu.

Cel mai important detaliu rămâne cel de legat de ușurință de montaj. Aceste ancadramente se aplică ușor pe suport în comparație cu elementele decorative realizate din lut, ipsos, piatră, care necesită montaj și tratamente complexe.

Mărimea ancadramentelor trebuie aleasă pentru a pune în valoare ferestrele. Se impune păstrarea unor proporții, care pun în valoare elementele arhitecturale. Se recomandă ca ancadramentele să fie alese și în funcție de numărul de ferestre, dar și de densitatea acestora.

Ancadramentele pentru ferestre au avantajul că pot fi integrate atât în exterior, cât și în interior, fiind esențiale în desăvârșirea stilului arhitectural. Ca și în cazul altor elemente decorative, și în cazul de ancadramente ferestre se recomandă să se creeze un ansamblu unitar cu estetică plăcută, ce contribuie la îmbunătățirea stării de confort.

Ancadramente, forme și dimensiuni

Varietatea este mare când vine vorba de forme și dimensiuni. Producătorii răspund cerințelor prin modele cu aspect antic, modern sau clasic. Fiecare detaliu este important când se dorește crearea stilului personal. Dacă mulți apreciază liniile drepte cu geometrie perfectă, alții doresc să se bucure de linii curbe și frânte. Astfel toate ancadramentele sunt disponibile într-o varietate mare de forme.

Ancadramentele pot înfrumuseța fațade exterioare și pereți interiori, ele reprezintă soluții ingenioase pentru locuințe noi, dar și pentru cele aflate în proces de restaurare, se potrivesc perfect pentru clădiri rezidențiale sau clădiri folosite în scop comercial, ca hoteluri, restaurante, terase și pensiuni. Rolul ancadramentelor nu se rezumă la cele decorative. Conform specialiștilor acestea sunt și instrumente cu caracteristici izolatoare deosebite, care ajută la îmbunătățirea confortului și la economisirea resurselor.