Finisajele interioare sunt extrem de importante când vine vorba despre amenajarea oricărei încăperi. Atunci când dorești să creezi un design inedit, există câteva lucruri de care este bine să ții cont pentru a reuși ce ți-ai propus. În funcție de camera pe care vrei să o decorezi și de ce profile de interior vrei să folosești, te poți orienta către o serie de detalii care, puse laolaltă, vor alcătui ansamblul pe care ți-l imaginezi. Poți deprinde cu ușurință câteva tehnici care ajută în acest sens, oferind coerență și control asupra procesului de finisare.
Avem profile de interior care sunt practice, ușor de montat, din materiale ușoare precum polistirenul sau poliesterul, foarte manevrabile și cu o rezistență mecanică suficient de bună. După fixare se pot colora ușor și pot prinde orice culoare deoarece sunt prevopsite cu o amorsă ce le face compatibile cu diferite formule de vopsea. Aceste profile de interior sunt o opțiune economică de decorare, datorită materialului din care sunt realizate și prețului acestuia. Numele de profile de interior reprezintă termenul general sub care veți găsi elemente decorative sub o mare diversitate, pentru a putea fi folosite la diferite stiluri de design și să funcționeze și cu multiplele cerințe ce circulă pe piață. Rolul acestor profile de interior este de a înfrumuseța interiorul locuinței dându-i un plus de stil și eleganță.
Plintele și cornișele sunt cele mai simple și cele mai comune tipuri de profile de interior, ce se folosesc în finisarea pereților unei încăperi.
Plinta decorativă
Când îți propui să finisezi o cameră, indiferent de scopul acesteia, este cazul să te gândești la o pardoseală elegantă și să alegi un parchet potrivit, să optezi pentru produse și finisaje care să reziste în timp și care să ofere totodată un aspect modern, unitar și stilat încăperilor.
Plintă decorativă este piesa din diferite materiale, care se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii dar și pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. Plinta asigură în spațiile de interior un aer plin de grație, ușor clasic și de o sobrietate plină de bun gust. Varietatea materialelor și modelelor de plintă existente pe piață este diversificată după toate stilurile posibile ale designului interior.
Fie că este din piatră naturală, gresie, aluminiu sau inox, sticlă, lemn, mdf, pvc, polimer sau duropolimer, plinta joacă un rol de terminație și îmbinare a peretelui și pardoselii. Alegerea acestor profile de interior este condiționată de materialul din care este pardoseala, dar important este și modul de fixare al profilului pe perete. Poate cel mai comun și simplu mod este lipirea directă pe perete. Deși un procedeu simplu și ieftin, nu este și un procedeu satisfăcător. De multe ori cablurile trase prin perete, pentru diferite instalații nu sunt suficiente. Plinta este ideală pentru a ascunde în spatele său cabluri și funcție de profilul existent poate avea suficient spațiu. În aceeași ordine de idei, dacă plinta este demontabilă este un mare câștig, componența firelor din spate putând oricând să fie modificată.
Cele mai convenabile plinte fiind cele cu sistem de prindere pe șină. Șina se montează pe perete folosind dibluri, se trag cablurile, în caz că este necesar, și după aceea se prinde plinta. Plinta se montează prin clipsare pe această șină și se mulează după perete ascunzând anumite defecte. Toate modelele nu au accesorii de îmbinare, toate se montează prin tăiere la 45⁰. Acest sistem este comun plintei mdf, celei din pvc sau din duropolimer. Aceasta din urmă fiind poate cea mai convenabilă, datorită rezistenței, designului, ușurinței în manipulare și chiar prețului scăzut, are rezistență mare la șocuri și lovituri, se poate curăța ușor și pentru că are o greutate specifică mică, se manevrează și montează foarte ușor. Aceste plinte sunt acoperite cu un material protector ce este în general alb, dar care poate permite vopsirea cu orice fel de culoare și în orice nuanță.
Cornișa de tavan
Se folosesc profile de interior de diferite dimensiuni și modele, care sunt folosite pentru a personaliza o încăpere sau o casă întreagă, dar și pentru a masca anumite imperfecțiuni. Una din zonele foarte sensibile în acest sens este cea terminală, dintre perete și tavan. Cornișa de tavan, cunoscută și sub numele de baghetă de tavan, este un element arhitectural care aduce un plus de valoare încăperilor și creează o atmosferă deosebită, potrivindu-se atât spațiilor cu înălțime mare, cât și celor cu înălțime medie sau mică. Cornișa de tavan este unul din cele mai populare profile de interior, folosit pentru a acoperi îmbinarea dintre perete și tavan. Acest ornament aparent simplu dă consistență designului locuinței, fiind considerat aproape indispensabil, pentru că acoperă orice imperfecțiune dintre perete și tavan.
Cornișa de tavan creează senzația de înălțime suplimentară, mărind spațiul de percepție al încăperii, putând fi vopsită în orice culoare. Cornișa tavan sau bagheta de colț reprezintă soluția ideală pentru a conferi rapid camerei eleganță și personalitate. Cel mai adesea este confecționată din polistiren expandat sau chiar din poliester extrudat, ambele materiale ușoare, rezistente la lovituri ușoare, care își mențin bine forma turnată, ușor de manevrat, este acoperită cu un material protector alb sau prevopsită, permițând vopsirea cu orice culoare. Are prinderea pe colț, pe două suprafețe și în general se fixează cu adezivi specifici. Datorită profilului cu prindere pe doi pereți cornișa de tavan poate fi folosită și pentru mascarea anumitor țevi ce sunt fixate în apropierea colțului. De multe ori pot fi folosite și la mascarea cablurilor electrice. Prinderea cornișei de tavan fiind de principiu permanentă, repararea oricărui defect al instalației pe traseu poate însemna deteriorarea designului existent. Există anumite modele de cornișe de tavan care au elemente de scafă de perete, deci au inclusă o instalație de iluminat pe led asociată cu cornișa.
Ambele profile de interior, atât plinta decorativă, cât și cornișa de tavan, pot fi găsite pe piață în foarte multe modele, modele ce se pot asocia la foarte multe stiluri de design, de la cele clasice la cele minimaliste, transformând spațiile, făcându-le moderne, luminoase și originale, dându-le stil și personalitate, iar plintele și cornișele bine alese delimitează camerele și le scot în evidență eleganța. Deși într-un ambient reușit, cu elemente atent alese și asortate, aceste profile de interior pot trece neobservate dar, ele își fac semnalată absența atunci când sunt omise.