Detaliile pe care nu mulți le observă: elemente de decor pentru tavane elegante

De ceva vreme, tavanele lăsate simplu, doar vopsite cu lavabil, nu mai sunt la modă. O tendință tot mai accentuată în decorațiunile interioare este ca și tavanul să fie o zonă care să completeze în mod estetic restul încăperii. Modelele și tipurile de tavane care se pot monta oferă opțiuni suficiente de decorare cu stil pentru a exprima gustul personal. La ora actuală, există o gamă largă de texturi, modele și finisaje, astfel fiind ușor să creăm un aspect coordonat interioarelor.

Există profile decorative tavan, cum ar fi chenarele decorative, rozetele și domurile de tavan, grinzile și plăcile decorative, care pe lângă cornișe și scafe fac legătura între tavan și pereți, transformând o încăpere într-un spațiu finisat, elegant și cu personalitate.

Decorare pentru tavane elegante

  • Decorarea propriu-zisă poate începe doar după ce sunteți siguri că suprafața întregului tavan este lipsită de imperfecțiuni și în special de crăpături. În cazul aplicării unui tavan fals sau a unor bârne sau grinzi, aceste mici defecțiuni pot fi neglijate.
  • Una din metodele cele mai folosite este acoperirea directă, pe suprafața de bază, cu ajutorul unui adeziv, a plăcilor și panourilor din polistiren expandat. Aceste panouri se caracterizează prin greutate mică, cam 0.50 kg/mp, se taie ușor, ceea ce permite utilizarea în încăperi cu diferite forme. Neajunsul acestui material este că panourile lipite cap la cap, nu formează o acoperire vizual continuă.
  • Tot finisare prin metoda adezivului este și lipirea pe tavan a tapetului, revenită în actualitate după apariția tapetului din fibră de sticlă, care rezistă la umiditatea din încăpere și are o durată de viață de până la 20 de ani, dar și numeroase posibilități de revopsire. Lipirea tapetului se face în mijlocul unor chenare din profile decorative tavan ce împart tavanul în mai multe suprafețe, dacă încăperea este spațioasă sau într-un singur câmp, pentru camerele mai mici. Această decorare a tavanului prin metoda adezivului, unde grosimea acoperiri nu depășește 10 mm este specifică încăperilor cu tavane joase de 2.50 – 2.60 m. Această metodă de decorare a tavanului nu ascunde decât abateri minore, limitează posibilitățile de iluminare, excluzând corpurile de iluminare încorporată, nu maschează instalația electrică și nu permite folosirea de profile decorative tavan tip grinzi sau plăci decorative cu grosimi prea mari și nici domuri pentru tavan.
  • O altă metodă de decorare a plafonului, și cea mai folosită, este tavanul fals. Acesta este ușor de asamblat și oferă un confort termic ridicat. Tavanul fals nu este doar o modalitate de ascundere a imperfecțiunilor, ci și o soluție modernă și creativă de renovare a încăperilor înalte. De cele mai multe ori, prin tavan fals înțelegem un al doilea tavan, fie suspendat, fie lipit de tavanul principal al camerei. Rolul principal al acestuia este de a înfrumuseța aspectul încăperii, însă, în funcție de materialul din care este construit, poate, de asemenea, ajuta la izolarea fonică sau chiar termică a acesteia.
  • Tavanul fals din gips-carton este realizat prin fixarea unor plăci de gips-carton pe tavanul camerei. Este important de menționat că acestea se montează pe un cadru suport, fie din lemn, fie metalic, și nu prin lipire cu adeziv direct pe suprafața tavanului. Tavanul fals permite ascunderea instalației electrice și la nevoie chiar a diferitelor țevi, dacă acestea există, de aerisire, gaze sau căldură.
  • Tavanul fals din gips-carton poate fi, în funcție de înălțimea camerei pe un singur nivel sau pe mai multe, separând anumite zone din cameră prin volumele create de tavan. Aceste volume în trepte vor avea ca profile decorative tavan nu numai cornișe, dar și scafe sau profile pentru bandă led, dând posibilitatea unui iluminat ambiental mult mai deosebit și atrăgător. Un asemenea tavan fals poate fi decorat chiar cu profile decorative tavan tip dom, dacă camera este suficient de înaltă.
  • Tavanul figurat este o soluție arhitecturală ideală pentru crearea unui design unic. Tehnologiile de construcție îmbunătățite permit utilizarea unor astfel de profile decorative tavan atât în spații rezidențiale, cât și în spații publice. Frumoasele plafoane curbe, precum și ideile lor moderne de design interior contribuie la crearea celui mai confortabil și mai elegant spațiu, luând în considerare dorințele individuale. Prezența mai multor niveluri într-un singur design vă permite să creați nivelul necesar de iluminare cu ajutorul dispozitivelor de iluminat realizate într-un stil diferit.
  • Din moment ce gips cartonul este caracterizat de o greutate suficient de mare, suportul trebuie să fie cât mai rezistent și mai sigur posibil. La un nivel crescut de umiditate în cameră sau după inundație, plafonul figurat se deformează rapid, pierzând calitățile sale inițiale.
  • Tavanul fals extensibil este confecționat dintr-o membrană elastică din PVC, care se întinde de la un capăt la altul al camerei. Acest tip de tavan este preferat de către designerii de interior, în special pentru versatilitatea sa, putând fi regăsit într-o varietate de culori și modele. Mai mult de atât, este avantajos din punct de vedere al rezistenței, izolării termice, cât și fonice, putând fi montat pe orice suprafață, inclusiv în camere expuse umezelii.
  • Un tavan suspendat este reprezentat de un tavan secundar suplimentar, suspendat de planșa superioară a camerei. În cazul montării unui tavan fals suspendat, se creează un decalaj de aproximativ 90 – 140 mm între cele două planuri, a cărui utilitate acționează, de asemenea, ca un strat suplimentar de izolare. Spațiul respectiv poate fi utilizat pentru mascarea unor imperfecțiuni ale tavanului, eventuale instalații sau cablaje, dar și pentru montarea sistemului de ventilație al clădirii. În general, astfel de tavane se montează în clădirile publice sau comerciale.
  • Tavanul suspendat din plăci de gips carton s-a dovedit a fi o soluție perfectă pentru orice tip de construcție. Placa din rigips este deosebit de izolatoare, arde cu dificultate, este foarte solidă și costă puțin. Printre cele mai frecvente plăci folosite, se întâlnesc cele cu o grosime de 13 mm, deși există și mai subțiri. Mai mult de atât, găsim și plăci special create pentru reducerea unor posibile incendii.
  • Lambriurile pentru tavan reprezintă o altă opțiune pentru decorarea acestuia, mai ales dacă tavanul prezintă denivelări inestetice. Cu ajutorul lambriurilor puteți obține un tavan frumos și durabil în timp, fiind potrivite pentru orice stil de amenajare interioară. Odată cu acestea pot fi încorporate și surse de lumină. Stilul rustic este caracterizat de naturalețe și simplitate, astfel, o cameră decorată în acest stil va avea la nivelul tavanului grinzi din lemn.