Panouri de placare tavan: tipuri, avantaje și recomandări

Știai care sunt tipurile de panouri de placare tavan și care sunt avantajele acestora? Atunci când ne gândim și vorbim despre tavanul unei case, majoritatea dintre noi se gândește la un tavan alb și plat. Este o soluție la îndemână mai ales atunci când bugetul este limitat sau nu avem alte idei. În ciuda pașilor importanți pe care i-am făcut în proiectarea și amenajarea interiorului unei locuințe, un tavan pare ceva ce ne iese complet din minte. Tavanul nu este tocmai principalul detaliu căruia să-i acordăm atenție atunci când amenajăm o casă, dar acesta are un impact major în crearea și menținerea unui aspect deosebit, fiind capabil să schimbe impresia și celui mai pretențios vizitator.

Un design spectaculos al tavanului, indiferent că este vorba de tavanul dormitorului, al livingului, al bucătăriei sau chiar al băii, poate da camerei un caracter unic, individual și inimitabil, care poate lasă o impresie puternică în mintea oricui. Designul tavanului variază de la cameră la cameră și depinde foarte mult de spațiul disponibil, de pereții înconjurători și de tematica generală a casei.

Al cincilea perete din încăpere

Supranumit de specialiștii în amenajări interioare și „al 5-lea perete”, tavanul chiar dacă este de cele mai multe ori un spațiu ignorat, are un potențial uriaș de amenajare, oferind un efect impresionant. 

Dacă aveți o locuință cu pereți de înălțime medie, peste 3 m, sub nici o formă nu îți poate da senzația că te sufoci. Într-o astfel de situație se poate vorbi despre mai multe și mai generoase decorațiuni pentru tavan și nu vă oprește nimic din a fi creativi și din a încerca o amenajare deosebită.

O placare tavan cu panouri decorative este soluția, fie că lucrăm pe tavan sau pe un tavan fals. Placare tavan înseamnă folosirea de elemente arhitecturale gen panouri decorative din lemn, din pvc, din mdf sau cel adesea din polistiren sau poliuretan. O placare tavan deosebită poate fi realizată și cu panouri din oglindă.

Elementele arhitecturale folosite în placare tavan

  • O placare tavan cu panouri decorative din lemn sau imitație de lemn se potrivesc foarte bine dacă aveți o casă de tip rustic, adăugând profunzime temei decorative alese. Lemnul aduce căldură camerelor, având astfel nu doar o cameră personalizată, ci și una confortabilă. Lambriurile pentru tavan reprezintă o altă opțiune pentru decorarea acestuia, mai ales dacă tavanul prezintă denivelări inestetice. Cu ajutorul lambriurilor puteți obține un tavan frumos și durabil în timp, fiind potrivite pentru orice stil de amenajare interioară. Odată cu acestea pot fi încorporate și surse de lumină. De multe ori lambriurile pot fi vopsite în culori uni, păstrând doar textura lemnului.
  • Amenajarea cu plafoane casetate este ideală pentru placare tavan în camerele cu pereți înalți, fiind o alegere plină de eleganță. Dacă preferați o imagine cu elemente structurale la vedere, puteți utiliza toate tipurile de forme, inclusiv cele octogonale, cu medalioane poziționate la intersecția grinzilor. Pe de alta parte, plafoanele simple oferă o notă distinctiva camerelor de zi sau bibliotecilor, însă dacă doriți să creșteți stilul și eleganța amenajării, atașați un candelabru într-unul dintre medalioane.
  • Grinzile lăsate la vedere au efect garantat asupra tuturor celor care vă vizitează locuința și lasă impresia unei embleme arhitecturale puternice. Chiar dacă structura casei nu prezintă grinzi, acestea pot fi instalate ulterior și pot fi executate atât din lemn cu aspect învechit, potrivite stilului rustic, cât și din lemn colorat în degrade și ușor de incorporat în mai multe scheme coloristice.
  • O placare tavan cu panouri din poliester, cu modele simetrice, se potrivește mai ales celor care doresc sa creeze un décor influențat de stilul rococo sau baroc târziu predominant în secolele al-XVIII-lea și al-XIX-lea. Acestea pot include stucaturi în formă de flori sau animale stilizate. Sunt suportate atât culori neutre, cât și culori metalizate, argintiu, auriu sau gri închis metalizat.
  • Într-un stil neoclasic sau chiar în unul modern o placare tavan cu numeroase rozete de forme și mărimi diferite, puse în poziții nesimetrice, poate deveni o soluție care să încânte privirea fiind de mare efect, indiferent de schema cromatică folosită. Se potrivește atât unor pereți albi cu tavan de aceeași culoare cât și unei variante mai sofisticate cu pereți albi și tavan închis la culoare.
  • Într-o cameră cu pereți și mobilier alb sau culori pastel foarte apropiate de alb, o placare tavan cu elemente de brâuri sau chenare din poliuretan, în stil clasic, neoclasic, contemporan, eclectic sau scandinav poate funcționa foarte bine dacă fondul pe care sunt fixate elementele arhitecturale este colorat în culori nu foarte tari, culori pastel.
  • O altă metodă de placare tavan, și destul de des folosită, este cea a tavanului fals. Acesta este ușor de asamblat și oferă un confort termic ridicat. Implică folosirea unor corpuri de lumină încorporate, dar și numeroase tipuri de panouri, de la cele de mdf, poliester sau poliuretan, până la panouri traforate din plastic, furnir sau aluminium.
  • O variantă pentru placare tavan poate fi în camerele unde există un perete de accent, acoperit cu panouri 3D, pentru ca această acoperire să continue și pe tavan sau cel puțin o parte a acestuia. Chiar dacă panourile au încorporate instalații led, acestea pot continua pe tavan pentru a ajuta lumina ambientală.
  • Este bine știut faptul că oglinzile măresc spațiul, iar pentru o încăpere cu o înălțime mică sau medie, este soluția ideală. Acestea nu numai că măresc vizual spațiul, dar oferă și o notă de eleganță, rafinament spațiului amenajat. Designul cu placare tavan cu panouri de oglindă poate însemna o accentuare a unei anumite zone, cum ar fi o zonă de dining într-un open space, atât prin amplasarea mobilierului cât și prin efectul sporit al luminii. În același timp poate fi doar o lărgire a spațiului și o creștere în eleganță și confort a unei camere mai modeste, cum ar fi un hol, chiar și de intrare. Poate cel mai de efect design este cel cu panouri în forme geometrice regulate. Nu se plachează întregul tavan, ci doar zone nu foarte extinse care pot spori local lumina sau pentru a se delimita anumite zone. Zonele în care este făcută placarea pentru tavan cu oglinzi poate fi combinată cu folosirea de alte panouri decorative. O placare tavan cu panouri din oglindă se poate face de sine stătător sau se poate completa cu diferite profile de interior pentru a arăta mai bine și mai spectaculos.