Top 10 tendinte design interior 2022

Ești curios care sunt top tendinte design interior 2022?

Foarte multe schimbări au apărut în ultimul an și jumătate, de când a lovit pandemia, afectând în primul rând modul în care trăim și ne folosim casele. Pandemia și-a spus cuvântul și în domeniul (re)amenajării spațiilor, cu scopul ca timpul petrecut acasă să fie cât mai plăcut.

Designerii și arhitecții și-au prezentat viziunea despre unele tendinte design interior 2022 în actualele condiții. Culorile sunt alese astfel încât să creeze o atmosferă calmă și relaxantă, iar mobilierul să fie plăcut și foarte util. Ideea generală este de pozitivitate, condiții bune de lucru și relaxare în aceleași spații, natură și natural, dar și inteligență artificială pentru mai mult confort. Să vedem principalele tendinte design interior 2022 în ceea ce privește designul interior și mobilierul din casele noastre.

Având în vedere contextul actual dominat de pandemie, amenajarea interioară se va realiza ținând cont de aspecte care au legătură cu natura și confortul. Totul se construiește în jurul a ceea ce este confortabil și relaxant, o îmbinare de stiluri între minimalism și perioada retro. Având în vedere această varietate, nu numai că veți putea crea o casă aflată în tendințe, dar veți rămâne în stil pentru viitor.

tendinte design interior 2022

Tendințe în designul interior pentru anul 2022

  1. Spații flexibile, multifuncționalitate. Ca și în 2021, în anul 2022 nu vor exista bariere între spații. Acestea vor curge, se vor întrepătrunde putând fi folosite în mai multe scopuri. Camerele cu un singur scop sunt de domeniul trecutului. Acum este timpul celor multifuncționale, iar arhitecții vin cu tot felul de propuneri. Se profită la maximum de fiecare colț și verticala devine noua dimensiune a amenajărilor. Rafturile, scările, platformele pot crea noi spații sau le pot separa pentru o utilizare mai eficientă. Pandemia ne-a forțat să ne folosim casele în moduri mai multifuncționale. Versatilitatea va fi în tendințe design interior 2022. Mai mult mobilier multifuncțional va fi folosit în interioarele caselor.
  2. Minimalism. Minimalismul va fi puțin diferit pentru că pornește de la necesitate. Lockdown-urile ne-au obligat să privim în jur și să scăpăm de lucrurile inutile, la fel cum facem și cu cele din garderobă. Am înțeles că nu avem nevoie de multe obiecte pentru a ne simți bine și am transformat dorința în trend. Mai puțin înseamnă mai mult, adică mai mult spațiu care relaxează și liniștește. Pentru a crea un spațiu minimalist, pe lângă numărul mic de obiecte, importante sunt decorațiunile, formele, culorile. Liniile simple, decorațiuni cât mai puține și mai simple, culorile neutre fără accente vor crea un spațiu plăcut pentru a munci și trăi confortabil.
  3. Linii curbe și forme rotunjite. Liniile curbe, armonioase și feminine, formele rotunjite sunt tendinte design interior 2022. Le regăsim în propunerile arhitecturale, la mobilier sau decorațiuni interioare. În trend este mobilierul fără colțuri, plăcut și armonios. Măsuțele, fotoliile, canapelele, lămpile pierd liniile drepte, dând un aspect romantic camerelor. Formele rotunjite sunt mai organice și aduc o notă de lejeritate spațiilor. Ele induc ideea de confort și aduc o energie liniștitoare. Este anul în care arcadele vor fi mai apreciate, la fel și ferestrele și ușile cu linii curbe.
  4. Materiale și culori naturale, tonuri de verde. Culoarea anului 2022 este mai ales verde, o culoarea liniștitoare care dă speranță. Firmele producătoare propun diverse tonuri de verde, cu denumiri exotice și incitante cum ar fi guacamole, evergreen fog sau olive sprig. Alături de ele sunt propuse tonurile de bej și gri, cu toate nuanțele lor, tonuri care amintesc de natură. Sunt propuse materiale naturale precum onix, marmură, granit și lemn în culori cât mai deschise. Continuă să fie la modă inul, cânepa, bumbacul, rafia și materialele sustenabile.
  5. Spații creative pentru relaxare. Cursivitatea și întrepătrunderea spațiilor poate duce la senzația de lipsă de intimitate. De aceea, 2022 vine cu propuneri pentru spații de lectură sau contemplare amenajate la fereastră sau pe balcon. Riflajele, rafturile sau draperiile dau intimitate acestor locuri, ascunzându-ne atunci când dorim o evadare.
  6. Biroul și bucătăria mai bine definite ca în trecut. Pandemia a reactivat spațiile care erau considerate inutile. Stând toată ziua la birou, se mânca doar la restaurant. Bucătăria era pentru cafeaua de dimineață sau berea băută cu prietenii. Statul acasă a reactivat aceste spații. Lucrul de acasă și imposibilitatea de a ieși la masă la restaurant au intensificat preocuparea pentru ca biroul și bucătăria să fie cât mai bine reprezentate. Biroul devenit mai practic, iar bucătăria mai primitoare și mai sofisticată sunt tendinte design interior 2022. Tonuri plăcute, calde și naturale vor încerca să înlocuiască clasica bucătărie albă.
  7. Mobilă transformabilă, dar și piese retro. Pandemia ne-a forțat să dăm mai multe utilizări spațiilor și obiectelor de mobilier. Versatilitatea va fi o tendință comună în 2022, când vom vedea mai multe piese transformabile de mobilier, cu întrebuințări multiple. Vom putea cumpăra birouri rabatabile sau mese multifuncționale. Scopul este de a crea un spațiu fluid și confortabil, cu funcționalitate ridicată. Designerii propun personalizarea spațiului cu piese vintage sau chiar antichități. Sunt propuse decorațiuni din anii 70 sau Art Deco, nu mai mult de un obiect, doar cât să dea o notă de eleganță și nostalgie spațiului.
  8. Grădina din casă. Tot în ideea de natural se înscrie și propunerea designerilor de a crea mici spații cu plante. Este o tendință apărută mai de mult și care a fost accentuată de pandemie. Cu toții ne simțim mai confortabil într-un spațiu cu plante de interior. Dar atenție, abundența plantelor nu este întotdeauna frumoasă.
  9. Smart home. În era tehnologiilor inteligente vom regăsi și în tendinte design interior 2022 accentul pe casa inteligentă care va face economie de energie păstrând același nivel de confort, pe casa care va ști să programeze și să organizeze pentru a ne face viața mai simplă și mai plăcută, pe mobilier cu aparatură inteligentă integrată și pe sisteme de protecție avansată.
  10. Confort și durabilitate. Pentru că am petrecut mai mult timp ca niciodată în casele noastre în 2020 și 2021, confortul și durabilitatea au devenit elemente cheie pentru interioarele locuințelor. Fără certitudinea că vor putea reveni la viața obișnuită, oamenii îmbrățișează faptul că ar putea fi nevoiți să lucreze și să facă școală de acasă pentru încă câteva luni. Ca urmare, vom vedea mobilier, textile și materiale care se concentrează pe confort, fiind capabile să reziste la o utilizare mai intensă.