Indiferent de valoare și design, orice proprietate este afectată de trecerea timpului, acest test de necontestat. Tendințele în design interior se schimbă destul de repede, uneori de la an la an, și este practic imposibil să rămâi în pas cu moda amenajând și reamenajând toată ziua pentru a păstra valoarea proprietății.
Când îți dorești ca proprietatea ta să își păstreze valoarea sa odată cu trecerea anilor trebuie să găsești o soluție de a apela la elemente de design interior atemporale și în felul acesta vei obține o casă care nu se demodează niciodată sau în care pot exista cu ușurință și trenduri sezoniere.
Atemporalul în designul interior
Este foarte important ca propriul cămin să îți ofere un confort crescut, oferindu-ți posibilitatea să te relaxezi și să te odihnești corespunzător. Investind în produse de calitate, pentru finisaje și mobilier, folosirea culorilor neutre, ținând cont că lumina este cel mai important element atemporal din designul interior al unui spațiu, și folosind elemente atât ale stilului clasic cât și al celui minimalist vom reuși ca „acasă” să fie o ambianță plăcută.
Explicația este simplă, un design atemporal provine cu siguranță dintr-un stil clasic, care prin vârsta sa venerabilă și simplitatea principiilor dovedește supraviețuirea în timp. În completare, stilul minimalist este deosebit de versatil în amenajarea interioară încât cu ușurință va putea fi utilizat și combinat cu stilul clasic pentru a obține un produs eclectic, atemporal.
Un design atemporal va fi obținut cu ușurință folosind profile decorative clasice simple, fără încărcătură, care să nu personalizeze o anumită perioadă. Acest stil atemporal va aduce în amenajarea interioară promisiunea unor spații elegante, unde confortul este un element esențial, cu o cromatică calmă, într-o configurație perfect echilibrată și fără detalii sofisticate.
Caracteristicile unui stil atemporal
- Formele se simplifică, liniile pereților se îndreaptă, profile decorative clasice rămân strict numai cu rolul lor funcțional.
- Valoarea estetică a luminii reprezintă un concept de bază în designul interior. Acest element atemporal poate scoate în evidență orice spațiu și contribuie semnificativ la ambianță.
- Lumina naturală devine arhitecturală datorită măriri ferestrelor, care de multe ori acoperă în întregime fațada sau folosesc ancadramente cu geometrie simplă și îngustă, la exterior și interior.
- Podeaua este acoperită cu parchet din lemn masiv sau piatră naturală. Gresia de cele mai multe ori imită lemnul natural. Ca profile decorative clasice, plinta nu este forte lată, are corp drept, fără model, cu marginea rotunjită sau în unghi. Adesea nu lipsește, dar este foarte îngustă.
- Pereții au o textură deosebită, ce se datorează fie tencuielii decorative sau tapetului cu model floral, fie lambriurilor sau panourilor decorative. Panourile decorative sunt 3D și se regăsesc de obicei pe peretele de accent, formând figuri geometrice simetrice, dar simple, cu un bosaj nu foarte adânc. Zonele tapetate sau cu tencuială decorativă sunt în partea superioară a peretelui, în partea inferioară pot exista careuri ornamentale din brâuri de perete nu foarte late, cu geometrie simplă. Pătratele sau dreptunghiurile care se repetă pe orizontală și verticală sunt un model des folosit făcut cu ajutorul brâurilor și chenarelor decorative.
- Alte profile decorative clasice care nu lipsesc sunt cornișele de tavan, care au la rândul lor dimensiuni modeste de câțiva centimetri și geometrie simplă, cu concavitate sau convexă. În funcție de aranjamentul general, profilele de cornișe au puține rotunjimi, liniile drepte predominând.
- În foarte multe situații, mai ales în livinguri, rar în dormitor sau baie, se pot folosi ca profile decorative clasice cornișele pentru bandă led, care sunt tot un profil cu geometrie simplă dar cu un puternic impact vizual în cazul unui tavan simplu. Spun tavan simplu pentru că în cadrul amenajărilor atemporale stilul clasic poate include mai multe tipuri de tavane, multe fiind tavane false. Aceste tavane false, confecționate din gips, fibră de sticlă, spumă de polistiren, fibre minerale, plastic, metal sau lemn sunt utilizate activ pentru decorarea caselor, în primul rând pentru introducerea unor lumini spot pentru iluminatul ambiental, mai ales în spațiile unde lumina naturală nu poate pătrunde atât cât ar fi nevoie. Tavanele extensibile din gips carton sunt amenajări folosite pentru micșorarea înălțimii unei încăperi în totalitate sau zonal, dar de cele mai multe ori un tavan extensibil este un element de design interior atemporal foarte utilizat. Între tavanul real și cel fals există o sursă de lumină ambientală. Dacă înălțimea camerei nu permite, o scafă cu model geometric drept poate crea același efect vizual.
- Profile decorative clasice pot fi considerate și stâlpii perfect cilindrici, simpli, cu o grosime potrivită dimensiunilor camerei ce sprijină un tavan fals din gips carton din spațiul din proximitatea ferestrelor mari ce țin loc de fațadă. Atât stâlpii, cât și tavanul susținut de ei sunt o opțiune deosebită.
- Chiar dacă o rozetă de tavan poate încărca, se pot găsi și modele foarte simple care să fie potrivite unui aranjament atemporal. Cu siguranță însă o casetare a tavanului cu chenare decorative sau mai bine un contur cu aceste chenare poate fi o amenajare de mare efect. În acest chenar poate să se potrivească foarte bine un tapet sau o tencuială decorativă, dacă nu a fost folosită la pereți.
- Culorile neutre în amenajările atemporale pot trece neobservate, ele având un rol extrem de important în designul de interior, accentuând fără să copleșească. Pot influența percepția unui spațiu și permit mobilierului să își exprime personalitatea. Nuanțe precum bej, cenușiu sau alb sunt considerate tradiționale și trec cu succes testul timpului. Bejul și cenușiul sunt acele culori care prin diferite nuanțe pot acoperi un perete de accent simplu sau cu panouri 3D într-un aranjament atemporal. Albul și nuanțele sale vor fi mereu în tendințe.
- Profilele decorative clasice este de preferat să nu aibă aceleași nuanțe cu peretele. Se poate considera clasică formula de tavan alb cu profile într-o nuanță foarte pală a peretelui, iar peretele cu o nuanță puțin mai bine conturată se asortează cu profilele decorative clasice albe. O asemenea formulă nu este deloc plicticoasă și permite chiar și o nuanță mai intensă la peretele de contrast dacă acesta există. Partea cea mai bună a culorilor neutre este că se potrivesc cu orice tip de mobilier.
Fără îndoială, un lucru pe care îl poți face pentru a amenaja o casă care nu se demodează este să folosești finisaje, mobilier și accesorii de calitate. Calitatea lucrurilor din casă spune o poveste despre proprietar și valorile sale, oferind și menținând statutul social al acestuia, dar și încredere în sine și în alegerile pe care le face.