Plinte parchet: o alegere inspirată pentru orice concept de amenajare

Plinta este un element decorativ și de protecție, folosit în încăperi pentru a acoperi unghiul dintre perete și podea. Ea are rolul de a ascunde unele accesorii sau elemente de finisaj, cum ar fi firele electrice sau marginile tapetelor și terminația pardoselii, pentru a crea un aspect estetic mai bun. Nu sunt numai plinte parchet, acestea pot fi piese de lemn, de piatră, de mozaic, de material plastic, sau orice alt material care se aplică la partea de jos a pereților pentru a acoperi rostul dintre pardoseală şi perete.

Cât de necesare sunt plintele parchet

Ca element care face legătura între pardoseală și perete, rolul unei plinte parchet într-o încăpere este atât practic, cât și estetic. Utilizarea unei plinte parchet este de a acoperi rostul de dilatare pe toată lungimea unei camere și, în multe situații, pentru a masca cabluri inestetice de internet, televiziune, etc. Un rol important al unei plinte parchet este în procesul de întreținere deoarece protejează partea de jos a peretelui de umezeală când se spală pardoseala și lovituri de picior, aspirator, mătură. Totodată, plinta împiedică acumularea de murdărie în rostul de dilatare. De asemenea, plinta împiedică lipirea mobilierului de pereți. Din punct de vedere estetic, plinta aduce un plus de personalitate spațiului. Fără plintă, spațiul ar putea părea neterminat sau nefinisat.

Din ce materiale se fabrică plintele parchet

Plintele sunt fabricate din mai multe feluri de materiale, mai flexibile sau mai puțin flexibile, cum ar fi plastic, lemn, MDF, duropolimer, etc. Fiecare dintre aceste variante vine la pachet cu avantaje și dezavantaje.

  • Plinta duropolimer sau polimer dur. Plintele realizate din duropolimer, sunt mai flexibile, rezistente la lovituri și cu posibilitatea de a fi decupate, vopsite și reparate. Plintele din duropolimer sunt ceva mai scumpe și mai greu de găsit, iar la costul lor se adaugă și prețul chiturilor, al adezivului pentru lipire și al celui pentru îmbinare. De regulă, plintele din duropolimer au și spații dedicate trasării cablurilor. Duropolimerul este un material, în general alb, care se poate să fie vopsit la culoarea dorită. Găsim și plinte din polimer dur la nuanțe de lemn ce se pot asorta cu parchetul. Această plintă se montează prin lipire sau cu ajutorul unei șine care se prinde la perete cu dibluri sau silicon și plinta se montează prin clipsare pe această șină. De reținut că se montează prin tăiere la 45⁰. Plinta din polimer dur se poate monta în orice locație, rezistă la umezeală, șocuri și lovituri, este foarte igienică și se poate curăța ușor.
  • Plinta MDF. Aceste plinte vin atât albe cât și în culoarea lemnului, se montează prin tăiere la 45⁰. Sunt fixate în perete printr-un sistem de cleme sau prin lipire. Este recomandată în zonele cu umiditate scăzută, ușor de montat și cost mic de achiziție. Puțin rezistente la umiditate și impact.
  • Plinta PVC. Producătorii aduc pe piață modele tot mai elegante, cu canal de cabluri, cu prindere pe cleme, au accesorii pentru colțuri și îmbinări, ușor de întreținut, elastice și nu se vopsesc.
  • Plinta aluminiu. Este o plintă premium dedicată spațiilor publice cu caracter tehnic gen spitale, policlinici sau laboratoare. Se întrețin ușor, se montează rapid, cu rezistență bună în timp, preț mare.
  • Plinta inox. Ca și cea din aluminiu dar cu un preț de achiziție cava mai ridicat.
  • Plinta mochetă. Este dedicată podelelor acoperite de mochetă, are cost ridicat, dificil de montat și de întreținut, nu este recomandat când aveți animale de companie.
  • Plinta sticlă. Se produce la comandă, se montează prin lipire, rezistență în timp, bacterio statică.
  • Plintă din piatră naturală. Ușor de întreținut și rezistență foarte bună în timp, greu de confecție, cost mare de achiziție și montaj, aplicare restrânsă.
  • Plinta lemn. Din cauza faptului că nu mai exista lemn natural uscat prin metode clasice plinta de lemn se folosește doar la podelele din lemn masiv. Cost mare de achiziție și montaj, nu are canal de cabluri, întreținere dificilă și se poate deforma în timp de la umezeală.

Ce culori alegem pentru plinte parchet

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește culoarea pentru plinte parchet, alegerile vă aparțin. O opțiune inspirată este alegerea plintei și a tuturor accesoriilor pentru parchet, în aceeași culoare cu a parchetului. Astfel, veți obține un efect unitar și armonios, alegere cu care sigur nu dați greș. O altă opțiune ar fi alegerea plintei într-o nuanță foarte deschisă, să zicem gri-alb, mai ales dacă aveți și parchet tot într-o nuanță deschisă, bej-alb, gri-alb. Se mai recomanda plinte parchet albe, mai ales în situațiile în care pereții sunt zugrăviți într-o culoare puternică, creându-se astfel un contrast plăcut. Nu este greșit nici dacă aveți pereți albi și alegeți o plintă tot albă, mai ales dacă și tâmplăria și ușile sunt albe.

Modele de plinte parchet

Pe piață este disponibilă o varietate largă de finisaje și accesorii pentru finisaje pentru plinte parchet, de aceea cred că se pot găsi soluții care să se potrivească pentru orice concept de amenajare. În ceea ce privește aceste plinte parchet, există modele într-o multitudine de culori, dar și cu detalii particulare. Puteți alege între plinte simple sau plinte înalte cu partea superioară ușor sculptată care conferă spațiilor un plus de farmec. Profilele înalte se potrivesc mai mult interioarelor clasice, iar cele scurte se integrează mai bine într-un design modern sau minimalist.

Cu sau fără plinte parchet

Dacă cei care vă montează finisajul pardoselii o fac perfect aliniat la perete, aceste plinte parchet nu devin obligatorii. Fără plintă peretele arată foarte curat, uneori chiar mult mai elegant, mai ales dacă v-ați propus să montați un fototapet sau placări de pereți. În general se consideră că plinta ferește de murdărie și umezeală dar la soluțiile existente astăzi este posibil să nu aveți astfel de probleme prin folosirea unor vopsele corespunzătoare, de exemplu o superlavabilă sau o decorativă care la final se acoperă cu un sigiliu împotriva umezelii.

O variantă destul de des folosită este aceea a plintei ascunse. De principiu este o plintă cu prindere în cleme, fie din MDF, lemn sau gips carton. Definitoriu pentru această plintă este că peretele deasupra ei este placat și adus la același nivel cu plăci de gips carton. O astfel de plintă ascunsă se lasă în culoarea peretelui, se plachează cu lemn în nuanța parchetului sau se acoperă cu o fâșie elastică de o culoare contrastantă, un fel de tapet autoadeziv pentru plintă.