Locuința reflectă întotdeauna personalitatea și stilul de viață al familiei care o locuiește. Alegerea unui design potrivit depinde nu numai de gust, ci și de bugetul de care dispui și de modul în care vrei să o utilezi. O mare provocare pe care o prezintă designul interior este alegerea acelor elemente care au puterea de a crea un tot unitar. Astfel, piesele de mobilier și decorațiunile trebuie alese cu atenție, încât să denote bun gust, să se potrivească stilului arhitectural, preferințelor familiei și să fie utile.
În foarte multe din stilurile de design se pot folosi profile de interior al căror scop nu este de a complica, ci de a da stil, eleganță și personalitate în amenajarea casei. Când sunt amenajate cu profile de interior spațiile neutre devin moderne, luminoase, originale, schimbând radical aspectul unei case.
Caracteristici ale profilele decorative de interior
A folosi profile de interior decorative a devenit un element important ce accentuează înălțimea încăperii, delimitează camerele și le scot în evidență eleganța. Folosești profile de interior și pentru a sublinia utilitatea încăperilor dar și pentru a accentua stilul adoptat.
Când ne pregătim să folosim profile de interior trebuie să știm că:
- Profilele sunt specifice fixării pe podea, perete sau tavan, oferind un sortiment de frize clasice și moderne, cu ajutorul cărora puteți oferi un caracter nou oricărei camere.
- Materialul de fabricare pentru plintele decorative, brâuri, cornișe și scafe este poliuretanul rigid, din poliuretan de înaltă densitate se fabrică cornișe, brâuri, chenare decorative, ancadramente, piese decorative, console, grinzi, plăci decorative, stâlpi, capiteluri, ornamente și rozete. Unele profile sunt fabricate din poliuretan flexibil precum unele brâuri și cornișe, sau polistiren extrudat cum ar fi profile pentru bandă LED. Mai rar este folosită fibra de sticlă, de exemplu la domuri.
- Poliuretanul de înaltă densitate, cel flexibil, precum și cel rigid rezistă la șocuri mecanice, lovirile nu îl sparg sau deformează și se pretează la spații cu umiditate ridicată.
- Toate aceste profile poliuretanice sunt preamorsate din fabrică și pot fi vopsite cu vopsea fără solvenți sau diluanți. Produsele din polistiren trebuie vopsite numai cu vopsele acrilice fără solvent.
- Se montează ușor cu adezivul de lipire Fixx&Go, iar la îmbinări se folosește adezivul Profixx.
- Există cutii profesionale care se folosesc la tăierea profilelor, la unghi drept, de 45⁰, deschis sau închis, și chiar cutii pentru tăiere la orice unghi se alege. Pentru astfel de tăieri se va folosi un fierăstrău dur, special pentru poliuretan rigid sau de densitate mare, cu dinți medii ce permite efectuarea de tăieri clare și precise pe aceste materiale.

Profile de interior și decorațiuni din poliuretani
- Plintele decorative de interior se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii, sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete.
- Brâurile decorative sunt frize ce împart peretele în două sau mai multe zone, transformându-l dintr-un perete simplu în unul „vedetă”. Modelul de chenare realizate din brâuri drepte se folosesc în general în amenajările moderne, minimaliste, eclectice. La fel de bine pot caracteriza și stilul clasic.
- Cornișa se montează la îmbinarea dintre perete și tavan și reprezintă soluția ideală pentru a oferi camerei personalitate și eleganță. În plus, permite mascarea cablurilor.
- Scafa este prinsă pe perete în partea de lângă tavan dar nu se lipește de acesta, fiind foarte folositoare să mascheze țevi sau cabluri electrice sau chiar un sistem de lumină indirectă potrivindu-se în living, în dormitor sau chiar pe holuri, și oricărui stil de design. Lucrări cu proiecte mai speciale pot apare și dacă folosim într-un living spațios scafa în crearea unui tavan fals cu două sau trei niveluri de înălțime, fiecare cu iluminarea proprie.
- Profilele pentru bandă LED sunt produse din poliuretan flexibil, ideale pentru o iluminare indirectă, pentru living sau dormitor, în stil industrial sau minimalist, cu fixare pe perete sau tavan.
- Chenarele decorative sunt profile care se pot fixa atât pe perete cât și pe tavan, fiind ornamentații de subliniere a unor zone sau de accentuare a unui perete, potrivindu-se atât unui stil de design clasic cât și unui stil Art Deco, poate chiar Arts & Crafts.
- Ancadramentele de uși și ferestre se potrivesc stilurilor clasic, Rococo sau Art Deco, și funcționează mai ales în camerele cu înălțime peste medie, dând o lumină în plus.
- Consolele și nișele sunt acele sunt acele profile de interior care alături de coloane și pilaștri sunt mai deosebite și cer o mare atenție la proiectare. Nu numai că sunt folosite în stiluri foarte elegante, clasic, baroc, rococo, dar pot fi folosite în orice living unde vrem un șemineu adevărat sau doar de decor, pentru lucrările suplimentare necesare sau chiar pentru proiectarea unor pereți falși atunci când vrem să amenajăm niște nișe. Aparența nișelor se poate da și printr-o lucrare mai complexă, între stâlpi. Pe cât de incontestabil va fi efectul după realizare, pe atât de multă atenție trebuie dată proiectării.
- Grinzile decorative împreună cu consolele lor prezintă o varietate relativ mare de produse și datorită faptului că se pot încadra în multe stiluri de aranjamente și în diferite încăperi. Grinzile își au locul începând de la stilul elegant clasic, cel mediteranean, Arts & Crafts, stilul eclectic, provence, toscan, hispanic, industrial sau tranzițional, de la living, la dormitor, bucătărie sau dining.
- Rozeta este impropriu numită de tavan, chiar dacă în general pe ea este fixată lampa sau lămpile de pe tavan sau chiar se folosește la crearea unor aranjamente mai complicate ale acestuia. Cu toate acestea, în stilul baroc, boho, rococo sau art deco, rozeta poate intra în aranjamente de foarte mare efect pe perete, completând anumiți pereți de accent.
- Domurile sunt profile de interior decorative speciale, folosite pentru tavan, care sunt dificil de proiectat și realizat, unele fiind cu forme pozitive ce urmează în execuție o variantă clasică, în timp ce altele pot fi forme negative, adâncite ce implică lucrări mai speciale cu tavan fals. Se potrivesc stilului baroc și Rococo, atât în living cât mai ales în holuri mai speciale, cum este cel de la intrare.