Livrare Gratuita pentru Comenzi de peste 300 RON

Corpuri de Iluminat Living: Ce se Potrivește Casei Tale

Într-o locuință, iluminatul artificial are un rol foarte important, atât pentru că are funcția de a asigura vizibilitatea în camere, cât și acela de a crea o atmosferă plăcută. Pentru foarte mulți dintre noi însă, când se vorbește de corpuri iluminat nu există decât lustre, corpul central suspendat în mijlocul camerei. Această adoptare este puțin frustră, pentru că sistemul de iluminare se susține prin combinarea unui iluminat general, cu unul ambiental și unul local, de multe ori subliniat de un iluminat de accent. Aceste tipuri de iluminat sunt indispensabile designului interior al oricărei locuințe.

Livingul este un spațiu multifuncțional, destinat activităților de relaxare și socializare. Iluminatul livingului, datorită caracterului său mixt, va impune utilizarea a diferite corpuri iluminat într-un sistem complex de iluminare, format din tipuri diferite de lumină, așezate la diferite niveluri, care lucrează simultan sau individual, pentru a asigura confort în orice situație sau activitate.

Tipuri de iluminat artificial ce se pot integra în living

Pentru a ajunge să creezi o atmosferă plăcută în living, unde să petreci seara împreună cu familia, amintește-ți că rolul sistemului de iluminat este acela de a îmbunătăți spațiul din punct de vedere estetic și al confortului psihic.

  • Iluminatul general este acel iluminat asemănător unui înveliș diafan care îmbracă încăperea și îi oferă o lumină caldă, omogena, fără accente de strălucire mai puternice care ar putea deranja vizual. Această lumină este utilizată pentru a crea o atmosferă cât mai naturală și uniformă a camerei. Nu este prea folositoare atunci când îți dorești să manevrezi lucrurile aflate la o distanță foarte mică, precum o carte, ori atunci când îți dorești să accentuezi anumite obiecte din locuință. Iluminatul general creează mediul perfect pentru circulația în spațiul locuinței, asigurarea confortului, productivității și siguranței celor ce locuiesc aici. Putem folosi corpuri iluminat precum lustre de tavan, plafoniere, pendule și candelabre.
  • Iluminatul ambiental alternează de obicei cu cel general, oferind un plus de accent care te poate ajuta în activități specifice precum cititul, scrisul sau cusutul. Iluminatul ambiental este cel mai eficient atunci când îți dorești să faci economie la consumul de energie electrică. Într-o cameră destul de slab luminată, o lumină direcționată către un anumit loc va fi mult mai eficientă decât dacă întreaga încăpere ar fi luminată puternic. Corpuri iluminat pe care te poți baza pentru spații iluminate ambiental sunt lămpile de birou și lampadarele.
  • Iluminatul accent sau local este cel mai concentrat tip de lumină, având scopul de a atrage întotdeauna atenția asupra obiectului iluminat, ajutând la adăugarea de stil și aspect dramatic livingului, prin accentuarea anumitor elemente și distragerea atenției de la zonele mai puțin interesante. Se poate folosi acest tip de iluminat pentru accentuarea pieselor de artă, a mobilierului sau a bibliotecii. Aplicele de perete, pendulele și spoturile sunt corpuri iluminat ce pot fi folosite pentru acest tip de lumină.

Stiluri de amenajare a livingului și alegerea corpurilor de iluminat 

  • Amenajare living în stil clasic

Într-un living clasic găsim mobilier masiv, o bibliotecă, canapea și măsuță de cafea, dar și o mulțime de obiecte de decor. De obicei, într-un living decorat în stil clasic regăsim și un loc de luat masa, cu șase scaune, o zonă folosită pentru dining la anumite ocazii. Iluminatul zonei de dining, iluminat general, poate fi asigurat de o lustră de tavan cu minimum 6 brațe sau în funcție de înălțimea camerei de un candelabru. Iluminatul ambiental din zona de relaxare cu siguranță va fi asigurat cu un lampadar. Dacă există o masă de lucru vom găsi din același set și candelabrul, lampadarul și o lampă de birou clasică. Biblioteca poate fi luminată ori cu aplice ori pendule, în funcție de modelul mobilierului.

  • Amenajarea unui living modern

Un living modern implică utilizarea unui mobilier cât mai simplu, din materiale ușoare, nonconformist. Designul modern este practic și simplu iar iluminatul general este foarte la modă să fie asigurat de o serie de spoturi fixate într-un tavan fals sau una sau mai multe plafoniere. Pentru zona de relaxare se poate alege între un lampadar modern sau pentru un design mai rebel un pendul ce să coboare cam la aceeași înălțime lângă canapea. O serie de pendule poate evidenția și zona de dining. Corpuri iluminat pe zona de accent a rafturilor se pot asigura și prin folosirea de spoturi sau niște plafoniere mai mici.

  • Amenajarea livingului în stil retro

Stilul retro este foarte popular în ultimii ani, pentru livinguri, imprimând o atmosferă unică și dând spațiului un aer aparte. Decorurile colorate sunt specifice acestui stil, așa că este chiar recomandat să te joci cu nuanțele și cu texturile. În ceea ce privește mobilierul, predomină obiectele cu extremitățile rotunjite, în culori calde, pe picioare și cu mânere aparținând acestui stil. Printre aceste seturi de mobilier vei putea asorta două lampadare sau două lămpi de masă pentru a le pune deoparte și de alta a bufetului, cu lampă de birou în zone de lucru și cu lustră de tavan în centru. Zona de dining se poate lumina cu aplice de perete, lampadarul stând foarte bine între această zonă și zona de relaxare.

  • Amenajarea unui living contemporan

Stilul contemporan este adesea confundat cu cel modern, fiind caracterizat de minimalism, linii simple cu spații deschise, interioarele tinzând să evidențieze mai mult spațiul decât obiectele. Iluminarea generală a unor astfel de spații poate fi dată de plafoniere sau de cornișe cu sistem de iluminare, eventual cu tavan fals. Zona de dining poate fi evidențiată de mai multe pendule ample de forme și înălțimi diferite iar în zona canapelei cu siguranță nelipsitul lampadar, care la rândul lui poate fi un reflector de tavan. În zona rafturilor sau a bibliotecii spoturile pot fi de un efect perfect pentru accent.

O variantă mai specială poate fi la o astfel de amenajare și un sistem de pendule cu același stil și culoare, dar cu forme și înălțimi diferite, puse sub formă de rețea pe tot tavanul livingului.

  • Amenajarea livingului în stil rustic

Stilul rustic folosește mult mobilierul din lemn masiv, bârne din lemn, o estetică foarte călduroasă și primitoare, culori estompate și tonuri naturale. Iluminatul general poate fi dat de lustre de tavan în culori de bronz și abajururi de sticlă albe. Lampadarul și lampa de masă au același design iar în zona de dining va funcționa o serie de pendule aranjate în linie sau un candelabru scurt cu cât mai multe brațe.

Sistemul de iluminat este cel ce va evidenția amenajările făcute pentru decorarea livingului, trebuind doar să dai suficientă atenție alegerii unor corpuri iluminat și folosirii iluminatului general, ambiental și de accent, pentru a sublinia ceea ce ai vrut să scoți în evidență. În plus tehnologia îți permite să folosești și diferite temperaturi de culoare care te pot ajuta în folosirea luminii artificiale pentru living.