Descoperă 7 candelabre bucătărie perfecte pentru cine alături de cei dragi

Corpurile de iluminat sunt elemente esențiale din cadrul designului locuinței tale. De multe ori poate fi complicat să decizi din multitudinea de variante, mai ales că de fiecare dată când cauți, descoperi tot mai multe modele inedite.

Poate cel mai important element în luarea unei decizii este să știi exact care va fi scopul principal al camerei pentru care alegi corpul de iluminat. Spațiile pot fi destinate relaxării, treburilor casnice, muncii, etc. Fiecare cameră din locuința ta este destinată unei utilizări diferite și acest aspect trebuie luat în considerare la selectarea iluminatului potrivit. Pentru că nevoile tale sunt pe primul loc, trebuie să știi ce tipuri de iluminare necesită fiecare încăpere și, în consecință, ce trebuie să achiziționezi.

Ce lumină este necesară în bucătărie

De cele mai multe ori luminăm mult în bucătărie, prin urmare este recomandată folosirea becurilor LED economice, care nu doar economisesc dar reușesc să schimbe culoarea fluxului luminos. Pentru zona de blatului de lucru este recomandat ca intensitatea luminii generale să fie de cca 35 W/mp, ceea ce reprezintă cam 100 lm/mp, la o înălțime de 85 la 100 cm de la pardoseală. Iluminatul local trebuie să fie de circa 300 lm/mp pe suprafața de lucru. Sunt candelabre bucătărie care trebuie așa fel poziționate ca bucătarul, atunci când gătește, să nu umbrească blatul de lucru cu corpul său. Pe lângă iluminatul central, trebuie să montăm lămpi și sub dulapurile suspendate, care vor ilumina perfect suprafața de lucru. Aici pot fi folosite lămpile fluorescente în formă de tijă sau benzile cu LED. Deasupra mesei de dining recomandăm instalarea de candelabre bucătărie cu înălțime reglabilă și care respectă dimensiunea și forma mesei. Locația corectă este în jur de 60 cm deasupra suprafeței mesei și imediat deasupra ochilor unei persoane care stă jos.

Corpuri de iluminat pentru bucătărie

Cum nu este posibil să profiți numai de lumina naturală, cea artificială poate fi dată de corpuri de iluminat care se pretează în special pentru bucătărie.

Iluminatul cu stil este reprezentat de candelabre bucătărie, care pot asigura lumina în toată camera și putând fi un accesoriu ce pune în valoare spațiul. În bucătărie, unde majoritatea activităților implică o muncă specifică, luminile de lucru care pot fi folosite sunt cele suspendate, pentru a lumina direct de sus suprafața pe care se lucrează. În bucătărie întreprindem activități care țin, în majoritatea cazurilor, de gătit. Fie că vorbim despre curățat sau tăiat legume ori carne, e nevoie de o atenție sporită.

  • Opțiunile pentru zona de lucru a bucătăriei, pentru lumină ambientală sau generală, sunt corpurile de iluminat prinse de tavan de tip candelabre bucătărie, pendule, plafoniere, sau spoturi încastrate. Pentru cel mai bun efect și o distribuire ideală a luminii, este de preferat să optezi pentru mai multe plafoniere suspendate sau pendule, aliniate de-a lungul meselor și a blaturilor de lucru. Pentru zona în care iei masa, tot pentru lumină ambientală, un candelabru modern sau poate două, pot face diferența. Dacă ai o masă mare și obișnuiești să iei masa înconjurat de mulți prieteni și familie, îndrăznește să optezi pentru o lustră cu mai multe brațe care să se facă observată atât prin design, cât și prin practicabilitate.
  • Lumină de accent în bucătărie este iluminatul de lucru și este dat de corpurile de iluminat ce sunt destinate anumitor zone specifice precum blaturile de lucru, zona de gătit de sub hotă, zone încorporate în mobilier. Această lumină de accent vine în general de la corpuri de iluminat prinse de tavan. Sub suprapozabile, pentru a lumina blatul, lumina de lucru poate fi dată de lămpi fluorescente, aplice, dar și spoturi încorporate în mobilier. Iluminatul de lucru oferă mai multă eficiență încăperii, în desfășurarea activităților de aici.
  • O altă variantă de fracționare a spațiilor de lucru sau punctelor de interes în bucătărie este iluminatul incorporat în mobila, cu ajutorul spoturilor sau benzilor cu LED. Acestea își pot îndrepta lumina către piese de decor sau, de ce nu, pe întreaga lungime a blaturilor din bucătărie.
Descoperă 7 candelabre bucătărie perfecte pentru cine alături de cei dragi

Tipuri de candelabre pentru zona de dining din bucătărie

  1. Tipul de candelabru cu pendule în linie este un corp de iluminat cu 3 la 5 pendule prinse pe un profil metalic de 60 sau 100 cm și cu un profil înalt de 70 la 80 cm, cu lățimea profilului de prindere de 10 la 14 cm, foarte ușor, cu o greutate de 2 la 8 kg. Pendulele pot fi de diferite forme și culori, cu abajur de sticlă transparentă, albă mată sau metal, cromat, nichelat sau vopsit. Pendulele au poziția ajustabilă, putând fi fixate ca înălțime mai sus sau mai jos. Sunt acele corpuri de iluminat care se numesc „pe șină”, putând fi mișcate pe un anumit traseu în stânga sau dreapta.
  2. Tipul de candelabru tip bară suspendată de tavan pe care sunt fixate de la 4 la 6 lămpi gen veioză, cu abajur sau nu, bara de fixare având între 100 și 150 cm lungime. Astfel de candelabre sunt cu soclu de becuri E27 sau E14, dar și G9. Unele modele au becuri LED personalizate, designul lămpii fiind deosebit de elegant, ușor, delicat și luminând foarte bine și economic.
  3. Tipul de candelabru cu pendule în cerc este un corp de iluminat cu 5 la 8 pendule prinse pe profil metalic rotund cu diametru de 60 la 80 cm sau direct pe tavan, cu un profil înalt de 70 la 100 cm, ajustabil, cu greutate de 3 la 10 kg, de diferite forme și culori, din diferite materiale. Candelabrul luminează o suprafață cu un diametru de 165 la 180 cm.
  4. Tipul de candelabru tip roată este inspirat din stilul de stilul country, fiind executat din diferite materiale de la bronz la crom, fier forjat sau vopsit, cu 4, 6 sau 8 lămpi, cu abajur sau nu, pe un diametru de 50 la 60 cm.
  5. Tipul de candelabru tip inel sau inele LED de dimensiuni sau chiar forme, într-un stil hi-tech, prinse de tavan orizontal sau sub diferite unghiuri, cu o lumină foarte generoasă. Becurile LED sunt personalizate, iar construcția în totalitate este deosebit de ușoară și luminoasă.
  6. Tipul de candelabru cu brațe este un rândul lui un stil clasic, având de la 6 până la 12 brațe cu o lumină sau chiar două pe fiecare braț, pe diametre de 60 la 120 cm, cu abajur sau nu, care pot lumina mese deosebit de mari, cu design în diferite stiluri.
  7. Tipul de candelabre cu multe lumini în designuri diferite, cu un mare număr de becuri LED, în majoritate personalizate, frecvent între 12 și 24 ca număr, în stil modern sau hi-tech și care nu se încadrează în tipurile prezentate anterior.