Atmosfera din interiorul băii, încăperea în care vom intra prima oară dimineața, imediat după ce am părăsit patul, ne va influența dispoziția generală pentru tot parcursul zilei. În acest caz este important ca amenajarea acestei încăperi să presupună imaginație, stil și, nu în ultimul rând, utilitate.
Baia este una dintre cele mai importante încăperi ale casei, fiind locul în care ai nevoie să te simți bine. Tonurile deschise, neutre, vor fi mereu cea mai bună alegere pentru o baie căreia vrei să îi sporești luminozitatea, dând impresia de spațiu mai mare.
Cât de importantă este lumina din baie
În baie lumina este foarte importantă, fiind recomandat să ai lumină naturală pentru a crea impresia de spațiu mare și aerisit, dar și pentru a ușura activități precum rutina de îngrijire zilnică și de machiaj. Dacă nu dispui de lumină naturală în baie, va trebui să compensezi prin intermediul unui sistem de corpuri de iluminat care să acopere cele două zone necesare pentru o bună funcționalitate a băii, lumina ambientală și cea funcțională.
Elementele din baie vor fi alese în funcție de conceptul băii, dimensiune, necesități și preferințe personale. Aici vom include lavoar, cadă, cabină de duș, oglindă, corpuri de iluminat și mobilier.
Este extrem de important să alegi corpuri de iluminat pentru baie, deoarece în țara noastră, băile nu au în general ferestre sau au una destul de mică, de aceea lipsa luminii naturale trebuie compensată cu lumină artificială. Cea mai bună idee este montarea de două surse de lumină în încăpere, una pentru uz general și o alta deasupra chiuvetei. Dacă baia are dimensiuni reduse, se poate monta o singură sursă de lumină, dar să fie puternică și bine direcționată.
A ajuta oamenii să vadă cum trebuie este de altfel foarte important, din motive ce țin de siguranța și integritatea personală. Și aici trebuie să ținem cont că peste 80% dintre persoanele adulte afirmă că au căzut cel puțin o dată în viața lor în interiorul unei băi. Din fericire, lumina adecvată va reduce considerabil riscul accidentelor.

De ce trebuie să se țină cont când vine vorba despre iluminatul din baie
- Nivelul luminii necesare în baie. Persoana care folosește baia este singura care poate spune de cât de multă lumină are nevoie în această încăpere. Pentru cineva care dorește să folosească vasul WC imediat după ce s-a dat jos din pat, o intensitate a luminii de 100 lucși ar fi mai mult decât suficient. Dacă abia ai ieșit din duș și ți-ai dori să te bărbierești, se poate să îți trebuiască până la 1000 lucși, pentru o vizibilitate perfectă a detaliilor, în funcție de acuitatea vizuală a fiecăruia în parte. Mulți experți în corpuri de iluminat sugerează că pentru a calcula necesarul de lumină dintr-o baie, trebuie să aplici următorul procedeu de calcul: se adună la anii vârstei celui mai bătrân individ din casă 20 și se înmulțeștiecu 10, iar valoarea obținută reprezintă numărul de lucși. Cu alte cuvinte pentru persoane de 20 de ani se vor folosi corpuri de iluminat ce generează 400 lucși, adică (20 + 20) x 10, iar dacă în casă sunt persoane de 70 de ani se vor folosi corpuri de iluminat ce generează 900 lucși, adică (70 + 20) x 10. Dar ce ne facem dacă bunicii noștri nu văd bine într-o cameră cu intensitate a luminii mai mică de 900 lucși, dar îi deranjează strălucirea camerei? Cel mai bine, în acest caz, ar fi să venim cu posibilitatea de a reduce din lumină, atunci când nu este nevoie de ea. Spre exemplu, tragerea mai multor circuite, care să controleze separat corpurile de iluminat.
- Lumina din jurul oglinzii. Cele mai bune corpuri de iluminat din jurul oglinzii din baie sunt acelea care vin montate de o parte și de alta a acesteia, poziționate oarecum la nivelul ochilor utilizatorului. În felul acesta întreaga față a celui ce se uită în oglindă va fi luminată în mod egal, fără umbră, cum se întâmplă atunci când lumina vine de deasupra. Pentru că în general varianta unei oglinzi cu iluminare integrată nu este o opțiune, și corpuri de iluminat nu au loc în lateralele oglinzii sau în pereții alăturați, se pot fixa aplice în tavan ce coboară până la nivelul capului utilizatorului. Lumina care vine de jos este cea mai rea alegere pe care poți să o faci în preajma unei oglinzi.
- Lumina din jurul căzii. Se pot fixa corpuri de iluminat deasupra căzii doar dacă distanța dintre partea ei superioară și lampa deschisă sau atârnată este de minimum 2.5 m, plus încă aproximativ 1 m pe orizontală. Cum foarte puține băi sunt mai mari de 3 m, înseamnă că poți alege aplice închise, special fabricate, în care nu poate pătrunde apa sau profile pentru bandă led fixate pe tavan.
- Lumina în cabina de duș. Există o mulțime de corpuri de iluminat închise, care pot fi montate deasupra dușului și care vor lumina destul de bine această zonă a băii. Trebuie să ai grijă să optezi pentru modele care sunt fabricate special pentru a nu permite pătrunderea apei înăuntru.
- Lumina din jurul wc-ului. Pentru a avea suficient de multă lumină vei putea monta orice tip de corpuri de iluminat, fie casetat, atârnat, oricum dorești să arate, doar să genereze suficientă lumină încât să îți permită să rezolvi un rebus sau să citești presa, atâta timp cât utilizezi toaleta.
- Lumina de noapte. De multe ori nu este luată în seamă dar ea este foarte importantă. Trebuie să nu fie foarte puternică pentru a nu te trezi de tot și să poți readormi imediat cum ajungi în pat, dar suficientă pentru a vedea pe unde mergi. Din această cauză, montarea unui bec de 5 W special pentru momentele când utilizezi toaleta noaptea va fi suficient. Optează pentru a-i face un circuit separat, astfel încât să îl poți aprinde doar pe acesta.
Alegerea becurilor
O lumină albă, puternică tinde să prezinte tonul feței exact așa cum este el în realitate și să nu îl modifice, cum se întâmplă cu luminile mai calde. Becurile led cu lumină rece vor fi ideale. Becurile cu halogen sunt mai scumpe și au consum mai mare, chiar dacă lumina este bună.
De multe ori montarea unor variatoare electrice poate fi o soluție
Variatoarele electrice sau dimmere, cum mai sunt ele numite peste ocean, sunt aparate de comandă a corpurilor de iluminat, care au ca scop reglarea treptată a intensității luminoase, respectiv a nivelului de iluminare. Ele sunt importante pentru adaptarea nivelului de lumină la activitatea ce urmează a fi întreprinsă.