Reamenajarea casei? Descopera Profile Decorative

Se povestește că la începutul secolului XX oamenii aveau nevoie de construcții cât mai multe și cât mai ieftine, ceea ce a dus la o revoluție-boicot împotriva utilizării de profile decorative pentru ornamentarea locuințelor moderne. În a doua jumătate a aceluiași secol XX, în anii de după al doilea război mondial, se vine în ajutorul celor ce amenajeau casele, prin crearea de profile decorative de interior și exterior, plinte, cornișe, ancadramente și solbancuri, care au schimbat perspectiva asupra revoluției-boicot aplicată utilizării de profile decorative, și datorită prețului final pe care clienții trebuiau să îl achite. Ideea principală și formula de succes este că produsele și soluțiile oferite trebuie să îmbunătățească simțitor viață celor care apelează la ele.

Profilele decorative, elemente  necesare oricărui interior

Profilele decorative sunt elemente arhitecturale care pot fi utilizate la exteriorul sau interiorul locuinţei pentru a-i conferi acesteia un aer personal, dar şi pentru a ascunde mici imperfecţiuni ale pereţilor sau diferite cabluri electrice. Materialele din care sunt fabricate aceste profile decorative sunt diverse, existând profile decorative din spumă de polistiren extrudat şi expandat, poliuretan sau polimer. Specialiştii susţin că profilele din poliuretan sau polimer sunt mult mai rezistente şi performante decât cele din polistiren. Profilele decorative au un important rol decorativ și pragmatic, fluidizând trecerile dintre suprafețe și surprinzând eleganța unui spațiu în care colțurile sunt ascunse și marginile zidăriei sunt învăluite, iluminarea are alte dimensiuni și ornamentația e tratata cu calm sau, dimpotrivă, cu greutate. Profilele decorative de interior sunt cele mai căutate atunci când vorbim despre amenajări.

În funcție de zona de amplasare, există profile decorative de tavan cum sunt cornișele, scafele, grinzile decorative, domurile, rozetele și ornamentele, pentru perete cum sunt brâurile, chenarele, ancadramentele, coloanele și pilastri, consolele si nisele sau cele de podea cum sunt plintele. 

Profilele decorative sunt frumusețea din interior

Dacă vrei să faci o reamenajare sau o schimbare în amenajarea locuinței este foarte la îndemână să apelezi la profile decorative. Oricând poți scoate o casă din anonimat apelând la profile decorative, precum plinte, cornișe sau ancadramente. Faptul că acestea se asortează discret și fară bătăi de cap la ceramică, piatră sau lemn, le face foarte versatile. Atunci când vrei să unifici diferite materiale din aceeași structură este indicat să apelezi la profile decorative, designul lor funcțional și subtil transformă spectaculos zona în care sunt folosite.

Este foarte important ca atunci când folosești profile decorative să respecți limbajul propriei locuințe, să îl folosești reinterpretat și în stil propriu, să nu abuzezi de anumite decorațiuni interioare doar pentru a epata, deoarece există reguli general valabile în ceea ce privește utilizarea lor.

  • Plintele sunt profile decorative din polistiren sau poliuretan au rolul generos de a proteja peretele în partea lui inferioară. Ele fac legătura între podea și perete, delimitând totodată cele două entități. Sunt concepute să reziste la șocuri și apă. Sunt foarte apreciate de perfecționiști deoarece corectează micile probleme care apar atunci când trebuie făcute îmbinările. 
  • Cornișele sunt cele mai populare profile decorative. Ele sunt ornamente din polistiren sau poliuretan care în afara rolului estetic, acoperă imperfecțiunile de îmbinare care apar în spațiul dintre perete și tavan. Profilele decorative pentru tavan pe lângă rolul lor estetic au şi unul practic pentru că maschează cablurile şi eventualele fisuri, dar pot masca și diferite sisteme de iluminare. Simple sau cu diferite modele, aceste profile pot completa într-un mod personal decorarea locuinţei. Sunt foarte versatile mai ales pentru că pot fi vopsite în orice culoare. În general, cornișele măresc vizual spațiul deoarece dau un plus de înălțime locuinței.
  • Ancadramentele sunt profile decorative de interior ce încadrează ușile și ferestrele ca niște chenare decorative în relief, concepute să înfrumusețeze și sa dea o imagine elegantă interiorului. Dacă dorești să evidențiezi o fereastră sau o ușă atunci folosește ancadramentele decorative. Acest detaliu este foarte actual în amenajările în stil contemporan, neoclasic sau oricare alt stil, în care ai dori un detaliu special pentru tâmplărie.
  • Brâurile decorative din poliuretan sau polimer sunt folosite de designeri ca profile decorative pentru a delimita două zone ale aceluiași perete. Calitatea superioară a materialelor permite vopsirea în diferite nuanţe şi curăţarea lor, în acest mod fiind uşor de integrat în amenajări cu diferite teme şi stiluri.
  • Scafele sunt profile decorative prinse de perete în partea de lângă tavan. Lumina ambientală este importantă într-un decor şi sistemele de iluminat sunt din ce în ce mai inovatoare. Există profile decorative pentru scafe care se montează împreună cu neoane, spoturi sau diverse instalaţii de lumină, ascunzându-le, iar în acest fel încăperea este inundată de o lumină difuză care va spori farmecul designului interior şi va conferi mai multă intimitate încăperii.
  • Coloanele sunt profile decorative care ajută la ascunderea stâlpilor, țevilor sau a nișelor. Acestea sunt elemente decorative care vor transforma radical spaţiul unde sunt amplasate, conferindu-i acestuia un plus de eleganţă. La fel ca și celelalte profile decorative, sunt uşor de montat şi pot fi vopsite în nuanţa dorită cu vopsea pe bază de apă.
  • Consolele și nișele sunt acele profile decorative de interior care alături de coloane și pilaștri sunt mai deosebite și cer o mare atenție la proiectare. Nu numai că sunt folosite în stiluri foarte elegante, precum clasic sau neoclasic, baroc, rococo, dar pot fi folosite în orice living unde vrem un șemineu adevărat sau doar de decor, pentru lucrările suplimentare necesare sau chiar pentru proiectarea unor pereți falși atunci când vrem să amenajem niște nișe. Aparența nișelor se poate da și printr-o lucrare mai complexă, între stâlpi.
  • Rozetele sunt profile decorative care se fixează pe tavan, evidențiind locul lămpii, unde folosesc la crearea unor aranjamente sofisticate, de multe ori cu chenare, sau în aranjamente de efect pe perete în completarea pereților de accent în stilul baroc, boho, rococo sau art deco.
  • Chenarele decorative sunt profile decorative care se pot fixa atât pe perete cât și pe tavan, fiind ornamentații de subliniere a unor zone sau de accentuare a unui perete, potrivindu-se atât unui stil de design clasic cât și unui stil art deco, poate chiar arts & crafts.